Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Mikrouzņēmuma izdevumi saimnieciskajai darbībai


29.01.2016

Jautājums

Vai attiecas uz personu, saimnieciskas darbības veicēju- mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju, izdevumu uzskaites kārtība tāda pati kā iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājam?

Piemēram, ka izdevumus automobiļa degvielai saimnieciskai darbībai drīkst norakstīt tikai 50% apmērā, ja netiek noformētas ceļazīmes, bet izdevumus telefonam un internetam- tikai 70% apmērā?


Atbilde

MUN likuma 5.panta 2. daļa nosaka, ka ar mikrouzņēmumu nodokli (MUN) tiek aplikts mikrouzņēmuma taksācijas perioda apgrozījums.

Savukārt, atbilstoši MUN likuma 1.panta 5.punktam mikrouzņēmuma apgrozījums ir mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības ieņēmumi.

MUN aprēķināšanai saimnieciskās darbības izdevumi netiek ņemti vērā, jo mikrouzņēmuma nodokļa objekts ir apgrozījums, respektīvi, saimnieciskās darbības ieņēmumi, no kuriem netiek atskaitīti izdevumi.

Tāpēc uz saimnieciskās darbības veicēju (SDV), kurš ir MUN maksātājs, neattiecas īpašie nosacījumi automašīnas uzturēšanas, telefona un interneta izdevumiem, kādi paredzēti tiem SDV, kuri maksā IIN.

Izdevumus, kuri saistīti ar saimnieciskās darbības ieņēmumu gūšanu, SDV, MUN maksātājs, kurš grāmatvedību kārto vienkāršā ieraksta sistēmā, saskaņā ar MK noteikumiem Nr.188 "Kārtībā, kādā individuālie komersanti, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības, citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā" uzskaita pilnā apmērā mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālā, taču tie netiek ņemti vērā, nosakot MUN objektu.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602