Пароль

Подписка на новости

Подпишитесь на бесплатные новости портала
"Debеts-Kredīts" и получайте новинки законодательства и другую полезную информацию

Ok

Отписаться от рассылки

Наши партнеры:


Основные средства


Auto nodoklis
Licita
Пользователь
сообщений: 1

Добавлено: 12.02.2010 13:01
Noskatoties diskusiju „Kas notiek Latvijā” un palasot diskusijas profesionālajos grāmatvežu portālos, man radies konkrēts priekšlikums auto nodokļa uzskaitē un administrēšanā, kas ietvertu politiķu definēto, ka jāvienkāršo automašīnu izmantošanas izmaksu uzskaite un jāvienkāršo VID administrēšana. Cik saprotams no vēl nepieņemtajiem un nepublicētajiem MK noteikumiem, tad tur diemžēl šie principi tomēr netiks ievēroti.
Lūk, manu priekšlikumu būtība:

1.Labumu no auto izmantošanas personīgajām vajadzībām pieskaitīt darbinieka darba algai kā ar saimniecisko darbību neapliekamos izdevumus(d/alga + soc.nod.24.09%).
2.Katrs uzņēmums saskaņā ar savu saimnieciskās darbības specifiku, izstrādā precīzus auto izmantošanas noteikumus saimnieciskai darbībai. Savukārt darba līgumos/amatu aprakstot un uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumos ir noteikts katra darbinieka darba laiks(tikai no 8-00 līdz 17-00 vai arī nakts darbs utt., par ko attiecīgi jābūt aprēķinātai darba algai vai noformētiem komandējumiem utt.).
3.Degvielu saimnieciskām vajadzībām drīkst norakstīt saskaņā ar izstrādātajiem auto lietošanas noteikumiem, darba līgumiem, amata aprakstiem u.c. iekšējiem dokumentiem, par pamatu ņemot kaut vai izskanējušo priekšlikumu – ražotāja noteiktais +20% par kilometru un atsakāmies no ceļazīmēm vispār. Tādējādi grāmatvežu vienīgā rūpe – sekot, lai degvielas norakstīšana notiek saskaņā ar izstrādāto kārtību, bet nav jāraksta daudzās ceļazīmes un jādzejo maršruti.
4.Ja darbinieks, kas lielākoties ir uzņēmuma vadītājs, lej degvielu ar uzņēmuma degvielas karti savām personīgajām vajadzībām, tad to daudzumu, kas attiecas uz personīgajām vajadzībām(pārsniedz uzņēmumā definēto apjomu saimnieciskai darbībai), darbinieks atmaksā saskaņā ar līdzšinējo kārtību līdzīgi kā par telefona virslimita izmantošanu.
Ieguvumi
•nav jālabo EDS(elektroniskās deklarēšanas sistēma), kur šobrīd sociālās apdrošināšanas maksājuma apjomu aprēķina no definētās darba algas un virtuālā nodokļa labuma uzskaites gadījumā jāveic izmaiņas EDS vairākās atskaišu formās;
•nav jāveic labojumi Likumā par Uzņēmuma ienākuma nodokli;
•darbinieks reāli maksā nodokļus (9%+26%), tādēļ viņš saņem arī sociālās garantijas(slimības, bezdarba u.c.) par šo „auto nodokļa” apmēru;
•uzņēmumiem grāmatvedības programmās jāveic minimālas izmaiņas, kas neprasa papildus izdevumus;
•uzņēmums tiek atbrīvots no ceļazīmju rakstīšanas vispār.

SECINĀJUMI
1.VID pārbauda:
•lai degviela tiek norakstīta saskaņā ar uzņēmuma metodiskajos materiālos aprakstīto,
•lai darba algas tiek aprēķinātas saskaņā ar konstatēto pirmdokumentos(piemēram, ja degviela ielieta pusnaktī, tad attiecīgajam darbiniekam jāpiemaksā par nakts darbu utt.)
•pastiprināti tos uzņēmumus, kam ir nepamatoti liels autoparks, bet netiek maksāts auto nodoklis vai tās uzņēmuma amatpersonas, kurām īpašumā nav personīgās automašīnas un nemaksā auto nodokli;
•svarīgākas pozīcijas uzņēmuma darbībā – melnās algas un PVN pamatotību utt.
2.Nav tik svarīgi vai uzņēmums noraksta kādu lieku litru saimnieciskai darbībai, jo, pērkot degvielu, valstij tiek samaksāts PVN, savukārt uzņēmums, iespējams, kompensē daļu klāt nākušo izmaksu par auto nodokli. Kompromiss.
3.Darba algas daļu un nodokli 24.09% liekot uz ar saimniecisko darbību nesaistītajām izmaksām, uzņēmums par šo daļu samaksā UIN 15%, bet ir atbrīvots no nīstajām ceļazīmēm, noraksta visu nolietojumu un degvielu uzņēmumā definētajā apjomā, un citas ar auto uzturēšanu saistītās izmaksas uz saimnieciskās darbības izmaksām(PVN priekšnodoklis 21%). Kompromiss.

Manuprāt, šai variantā ieguvēji ir visi un nebūs jācenšas izvairīties tiem, kas reāli izmanto uzņēmuma auto personīgām vajadzībām.
Gana lielus sodus tiem, kas tomēr pārkāpj likumus un noteikumus, bet maksimāli minimizēt iespēju VID inspektoriem interpretēt likumus un noteikumus.

P.s.Iespējams, ir vēl kādi apsvērumi, ko vajadzētu pieminēt. Aicinu diskutēt praktizējošus grāmatvežus.  
Понравилось сообщение?
Да (0)
Нет (0)
Цитата  
Lucre
Пользователь
сообщений: 1

Добавлено: 14.02.2010 10:21
Laba doma!  
Понравилось сообщение?
Да (0)
Нет (0)
Цитата


О портале Правила портала Обратная связь Сообщить об ошибке Реклама Pеквизиты Видео  

Телефон: 28331590     E-mail: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602