Pārtikas un veterinārajam dienestam, plānojot savas pārbaudes, tās tomēr būtu jāveic uzņēmumam piemērotā laikā, nevis viskarstākajā darba stundā. To 18.februārī Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas izbraukuma sēdē Pārtikas un veterinārajā dienestā sacīja apakškomisijas priekšsēdētājs Ervins Labanovskis.
Deputāti pārrunāja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) darbību, sadarbību ar ēdināšanas nozari, pārtikas ražotājiem. Tāpat izbraukuma sēdē pārrunātas iespējas mazināt birokrātiju, informē Saeimas Preses dienests.
PVD deputātus informēja par dienesta veiktajām pārbaudēm, tostarp ārpuskārtas, kurās inspektori pie uzņēmuma ierodas bez brīdinājuma. Tāpat inspektori, piemēram, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu pārbaudē, nereti dodas tieši tā viskarstākajā darba stundā. PVD apliecināja gatavību ņemt vērā uzņēmumu specifiku un darba laiku, lai ar pārbaudi lieki nekavētu tā darbību, ja riski būs vērtējami kā salīdzinoši zemi.
Sēdē pārrunāta arī situācija, kad nepieciešama papildu dzeramā ūdens pārbaude, ja, piemēram, ēdināšanas uzņēmums saviem klientiem piedāvā ūdeni no krāna, kaut ūdensvadā esošais ūdens jau atbilst visām prasībām. PVD speciālisti atzīmēja, ka patlaban pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem paškontroles ietvaros ir jāveic regulāras ūdens pārbaudes, lai garantētu patērētājiem drošu un nekaitīgu pārtiku, savukārt atbildīgā Zemkopības ministrija nav plānojusi no šīs prasības atteikties, jo tā ietverta Eiropas Savienības kopējā regulējumā un ir attiecināma uz visām dalībvalstīm vienādi.
Atbildot uz apakškomisijas deputātu jautājumiem par viltota medus iespējamību Latvijas veikalos, PVD informēja, ka atsevišķiem medus paraugiem ir veikti laboratoriskie izmeklējumi. Saņemtie rezultāti nav viennozīmīgi vērtējami, jo izmantotā analīžu metode ir jauna un vēl nav akreditēta. Plānots veikt arī papildu medus analīzes, jo dažos gadījumos medus paraugi raisījuši aizdomas par viltojumu.