Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Pilnveidos nodokļu kontroles regulējumu
Izdrukāt

Pilnveidos nodokļu kontroles regulējumu

16.11.2022

2. novembrī Ministru kabinets (MK) izskatīja grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām, lai pilnveidotu nodokļu administrācijas pārbaudes procesa normatīvo regulējumu. Plānotās izmaiņas paredz apvienot vairākus pašlaik spēkā esošos pārbaužu veidus vienā pārbaudes veidā – nodokļu kontrole – kas būs jauna pieeja nodokļu administrēšanā, jo dos iespēju nodokļu maksātājam pašam labprātīgi novērst pieļautās neatbilstības vai pārkāpumus, kā arī noslēgt vienošanās līgumu ar Valsts ieņēmumu dienestu, ja pārkāpuma novēršanas gadījumā tam radīsies pienākums veikt papildu nodokļu maksājumu budžetā (piemēram, “aplokšņu algu” pārkāpumu gadījumos), informē Finanšu ministrija.

Izmaiņas nodokļu administrācijas pārbaudes procesa normatīvajā regulējumā ir arī saistītas ar Latvijas Atveseļošanas fonda plāna līdzekļu piesaisti. Grozījumu veikšana tiesību aktos ar mērķi pilnveidot nodokļu kontroles un inspekciju veidus, paaugstinot to efektivitāti, ir noteikta kā viens no obligātajiem Latvijas Atveseļošanas fonda plāna reformas – Analītikas stiprināšana un datu pārvaldības attīstība nodokļu administrēšanas un muitas jomā – sasniedzamajiem atskaites punktiem.

Likumprojektā ietvertas izmaiņas arī nodokļu revīzijas (audita) tiesiskajā regulējumā, lai atbilstoši Satversmes tiesas 2021. gada 6. aprīļa spriedumam lietā Nr.2020-31-01 pilnveidotu atbildību par saimnieciskās darbības veikšanu, nereģistrējoties kā konkrēta nodokļa maksātājam, nodokļu samaksas termiņu pagarinājuma piešķiršanas tiesiskajā regulējumā, paredzot automatizētu lēmumu pieņemšanas procesu, pamatojoties tikai uz automātisku datu apstrādi, kā arī vienošanās līguma tiesiskajā regulējumā, paredzot iespēju pusēm vienoties par administratīvi tiesiskajām attiecībām arī nodokļu administrācijas pārbaudes procesa ietvaros līdz lēmuma pieņemšanai.

Tāpat likumprojekts paredz pilnveidot nodokļu pārmaksas dzēšanas procesu fiziskās personas nāves gadījumā, nosakot, ka mantinieki varēs pieprasīt atmaksāt mirušās personas pārmaksātās nodokļu summas triju gadu laikā no mantojuma atstājēja nāves dienas, kā arī  noteikt tiesības pieprasīt nepareizi iemaksātās summas atmaksāšanu vai novirzīšanu parādu segšanai triju gadu laikā no dienas, kad summa ir iemaksāta, minētās tiesības attiecinot arī uz mantinieku.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 29. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602