Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » VID individuāli uzrunās iedzīvotājus, par kuriem nav maksāti nodokļi
Izdrukāt

VID individuāli uzrunās iedzīvotājus, par kuriem nav maksāti nodokļi

11.11.2022

Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzsāk pilotprojektu, individuāli uzrunājot iedzīvotājus, par kuriem ilgstoši nav maksāti nodokļi. Projekta mērķis ir palīdzēt iedzīvotājiem izprast šādas situācijas iemeslus un rast piemērotāko risinājumu veiksmīgākai savas sociālās aizsardzības veidošanai, informē Valsts ieņēmumu dienests.

Pilotprojekta ietvaros iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 35 gadiem, par kuriem šī gada pirmajā pusgadā nav maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis un nav veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas, VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) saņems informatīvu vēstuli.

Vēstulē ir skaidrots, ka cilvēkiem, kam šajā laikā nebija ienākumu, arī nodokļi nebija jāmaksā. Savukārt iedzīvotājus, kuriem ienākumi ir bijuši, VID aicina izprast, kāpēc nodokļi par viņiem nav maksāti un kā rīkoties, lai tos turpmāk nomaksātu, tādējādi parūpējoties par savu sociālo aizsardzību.

Informāciju par to, kādas sociālās apdrošināšanas iemaksas par cilvēku ir veiktas, ikviens var apskatīt portālā www.latvija.lv – Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras e-pakalpojumā “Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem”.

Ja cilvēks ir strādājis pie darba devēja, kas par savu darbinieku nav nomaksājis nodokļus, VID aicina ziņot, zvanot uz dienesta uzticības tālruni 80009070 vai rakstot uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv, un sniegt pēc iespējas precīzu informāciju. Iedzīvotāji, kas strādā bez darba līguma, aicināti ziņot Valsts darba inspekcijai.

Tāpat ir būtiski izprast biežākās situācijas, kad nodokļi par sevi jāmaksā cilvēkam pašam. Piemēram, ja ienākumi gūti, tirgojot preces vai pakalpojumus, jāreģistrē saimnieciskā darbība. Darbiniekiem, kas strādā Latvijā, bet dara to attālināti pie ārvalstu darba devēja, jāreģistrējas EDS un jānomaksā nodokļi. Savukārt Latvijas rezidentiem, kas ienākumus gūst ārpus Eiropas Savienības, nodokļi jāmaksā attiecīgajā valstī, bet Latvijā jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un jānomaksā nodokļu starpība, ja tāda veidojas.

Iedzīvotājiem, kas ienākumus gūst no nekustamā īpašumā izīrēšanas, VID atgādina par iespēju to darīt vienkāršotā kārtība un ar samazinātu nodokļa likmi, vienlaikus skaidrojot, ka šādi netiek veikti sociālās apdrošināšanas maksājumi.

Valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas iedzīvotājiem garantē līdzekļus brīdī, kad strādāt nav iespējams, piemēram, slimības, bezdarba, invaliditātes dēļ, kļūstot par jaunajiem vecākiem vai dodoties pensijā. Savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumi tiek novirzīti veselības aprūpei, izglītībai, drošībai un citiem valsts sniegtajiem pakalpojumiem, kas iedzīvotājiem nodrošina kvalitatīvu un drošu ikdienas dzīvi.

Jebkuru jautājumu gadījumā iedzīvotāji var zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni 67120000 vai uzdot jautājumu EDS sadaļā “Sarakste ar VID”.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 29. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602