Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » No 1.oktobra preču izvešanai uz Ukrainu un ievešanai no Ukrainas varēs piemērot Kopīgā tranzīta procedūru
Izdrukāt

No 1.oktobra preču izvešanai uz Ukrainu un ievešanai no Ukrainas varēs piemērot Kopīgā tranzīta procedūru

27.09.2022

2022. gada 1. oktobrī Ukraina pievienosies 1987. gada 20. maija Konvencijai par preču tirdzniecības formalitāšu vienkāršošanu, kā arī 1987. gada 20. maija Konvencijai par kopīgu tranzīta procedūru. Tādējādi preču izvešanai uz Ukrainu, pārvietošanai Ukrainas teritorijā, kā arī preču ievešanai Eiropas Savienībā no Ukrainas teritorijas būs iespējams piemērot Kopīgā tranzīta procedūru, informē Valsts ieņēmumu dienests.

Ārpussavienības preču pārvadājumiem starp Eiropas Savienību un Ukrainu piemērojama ārējā tranzīta procedūra (T1). Savukārt, lai izvestu Savienības preces no Savienības muitas teritorijas un ievestu Ukrainā, Eiropas Savienībā būs iespējams secīgi piemērot eksporta un Savienības iekšējā tranzīta procedūru (T2).

Eiropas Savienībā piemēroto tranzīta procedūru (T1 vai T2) varēs turpināt muitas formalitāšu un pārvadājuma izpildei Ukrainas teritorijā līdz iekšzemes muitas iestādei, savukārt Ukrainā piemēroto tranzīta procedūru būs iespējams pabeigt Eiropas Savienības iekšzemes muitas iestādē, piemērojot pagaidu uzglabāšanu vai muitas procedūru.

Savienības preču izvešanai uz Ukrainu piemērojot muitas procedūru – eksports, eksporta deklarācijas 1. ailē (Deklarācija) būs jānorāda kods “EU” (līdz 30.09.2022. – “EX”).

Piemēram, no 1. oktobra preču eksporta uz Ukrainu gadījumā: eksporta deklarācija (“EU” tips) tiks noslēgta Šķirotavas MKP, piemērojot Savienības iekšējā tranzīta procedūru (T2). Saskaņā ar tranzīta procedūru (T2) preces tiks pārvietotas Savienības muitas teritorijā (Latvija – Lietuva – Polija) un ievestas Ukrainā. Preces no Ukrainas robežšķērsošanas vietas muitas iestādes pārvietos ar Šķirotavas MKP noformēto tranzīta deklarāciju. Tranzīta deklarācija tiks noslēgta Kijevā, piemērojot precēm atbilstošo muitas procedūru.

Iesniedzot tranzīta deklarāciju Elektroniskās muitas datu apstrādes sistēmas Tranzīta kontroles sistēmā (EMDAS TKS), Ukraina tranzīta deklarācijā būs jānorāda ar kodu “UA”, savukārt tranzīta deklarācijas 51. ailē jānorāda informācija par tranzīta muitas iestādi – pirmo muitas kontroles punktu Ukrainā, kurā ieradīsieties, šķērsojot Ukrainas robežu. Ja preces no Ukrainas paredzēts nogādāt Eiropas Savienībā, 51. ailē jānorāda informācija par pirmo muitas kontroles punktu Eiropas Savienībā, kurā ieradīsieties, šķērsojot Eiropas Savienības robežu.

Ja preces paredzēts nogādāt no Eiropas Savienības Ukrainā vai no Ukrainas Eiropas Savienībā un tranzīta procedūru būs paredzēts pabeigt pirmajā muitas iestādē uzreiz pēc Eiropas Savienības/Ukrainas robežas šķērsošanas, tad tranzīta muitas iestāde sakritīs ar galamērķa muitas iestādi, un tādos gadījumos viena un tā pati muitas iestāde tranzīta deklarācijā būs jānorāda divās vietās – gan kā tranzīta muitas iestāde tranzīta deklarācijas 51. ailē, gan kā galamērķa muitas iestāde tranzīta deklarācijas 53. ailē.

Ārpussavienības preču pārvadājumus uz Ukrainu, piemērojot ārējā tranzīta procedūru (T1), varēs veikt, pārvadājuma laikā šķērsojot trešās valsts teritoriju (piemēram, Baltkrievijas Republiku), ja pārvadājums tiks veikts, pamatojoties uz Eiropas Savienības muitas teritorijā sagatavotu vienotu pārvadājuma dokumentu (piemēram, CMR, SMGS)[1]. Tādā gadījumā tranzīta procedūras darbība tiks pārtraukta, kamēr preces atradīsies Baltkrievijas Republikā[2]. Tranzīta deklarācijā kā tranzīta muitas iestādes jānorāda Latvijas un Ukrainas muitas iestādes robežšķērsošanas vietās uz robežas ar Baltkrievijas Republiku.

Galvojumu teritoriālais derīgums

No 2022. gada 1. oktobra tranzīta procedūras piemērošanai Ukrainā un muitas maksājumu parāda, kas var rasties, nodrošināšanai, ja procedūras izmantotājam izsniegtā atļauja izmantot vispārējo galvojumu vai atbrīvojumu no galvojuma ir stājusies spēkā līdz 2022. gada 30. septembrim, būs iespējama:

  • izmantojot vispārējo galvojumu – spēkā esošās vispārējā galvojuma atļaujas un vienlīdz to saņemšanai sniegtās galvinieka saistības ir derīgas izmantošanai Ukrainā līdz to derīguma termiņa beigām, bet ne vēlāk kā līdz 2024. gada 31. martam. Lai iepriekš izsniegtā galvojuma apliecība (“TC31 – Vispārējā galvojuma apliecība”) būtu izmantojama tranzīta procedūras piemērošanai Ukrainā, Latvijas Republikā izsniegtās galvojumu apliecības “TC31” veidlapas 7. ailē ir jāveic nepieciešamie ģeogrāfiskie pielāgojumi. To izdarīšanai un apstiprināšanai procedūras izmantotājam sava galvojuma apliecība jāiesniedz kādā no Latvijas muitas kontroles punktiem. Muitas kontroles punkta amatpersona galvojuma apliecības “TC31” veidlapas 7. ailē ar roku ierakstīs papildu valsts nosaukumu “Ukraina” un apstiprinās minēto ierakstu ar muitas iestādes zīmoga nospiedumu;
  • izmantojot atbrīvojumu no galvojuma – lai iepriekš izsniegtā galvojuma atbrīvojuma apliecība (“TC33 – Galvojuma atbrīvojuma apliecība”) būtu izmantojama tranzīta procedūras piemērošanai Ukrainā, Latvijas Republikā izsniegtās galvojumu apliecības (“TC33 – Galvojuma atbrīvojuma apliecība”) veidlapas 6. ailē ir jāveic nepieciešamie ģeogrāfiskie pielāgojumi. To izdarīšanai un apstiprināšanai procedūras izmantotājam sava galvojuma apliecība jāiesniedz kādā no Latvijas muitas kontroles punktiem. Muitas kontroles punkta amatpersona galvojuma apliecības “TC33” veidlapas 6. ailē ar roku ierakstīs papildu valsts nosaukumu “Ukraina” un apstiprinās minēto ierakstu ar muitas iestādes zīmoga nospiedumu.

Jaunas vispārējā galvojuma atļaujas saņemšanai vai tādas atļaujas grozījumiem, kuras  galvinieka saistību derīguma termiņš izbeidzas līdz 2024. gada 31. martam, ir jāiesniedz pieteikums atļaujas saņemšanai vai tās grozījumiem kopā ar jaunām galvinieka saistībām (vispārējā galvojuma dokuments), kas derīgas izmantošanai Ukrainā (t.sk., norādot saistību dokumentā 4. punktā nepieciešamo galvinieka kontaktadresi vai iecelto pārstāvi Ukrainā).

Papildu informācija par tranzīta procedūras piemērošanu un muitas galvojumiem pieejama VID tīmekļvietnes sadaļās “Tranzīts” un “Muitas galvojumi”.

 

[1] Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 9. oktobra Regulas (ES) Nr. 952/2013, ar ko izveido Savienības Muitas kodeksu (SMK), 234. panta 1. punkta “b” apakšpunkts.

[2] SMK 234. panta 2. punkts.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 18. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602