Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Pensijas tiks indeksētas jau 1. augustā, sāks izmaksāt septembrī
Izdrukāt

Pensijas tiks indeksētas jau 1. augustā, sāks izmaksāt septembrī

27.07.2022

Valsts pensijas vai tās daļas apmērs, kas nepārsniedz 50% no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī (2022. gadā - 534 eiro), kā arī piešķirtās piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijas apmērs par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim (turpmāk – piemaksa pie pensijas), 2022.gadā tiks indeksēts divus mēnešus agrāk, nekā parasti - 1. augustā,  informē Labklājības ministrija.

Pensiju indeksācijas termiņa izmaiņas paredz 14. jūlijā, Saeimā pieņemtie grozījumi likumā "Par valsts pensijām".

Labklājības  ministrs Gatis Eglītis: “Pensiju indeksācija šogad ir ieguvusi īpašu aktualitāti. Ikdienā gan komunālajos rēķinos, gan arī veikalos redzam, ka cenas kāpj strauji. Mūsu senioriem, kuriem lielākajā daļā gadījumu ienākumi ir salīdzinoši nelieli, tas nozīmē nepatīkamas korekcijas ierastajā iepirkumu grozā. Koalīcijā esam vienojušies par pensiju agrāku indeksāciju, Saeima ir lēmusi, Labklājības ministrijā un saistītajās iestādēs esam tehniski gatavi agrākām izmaksām, lai nauda bez kavēšanās nonāk pensionāru maciņos.”

Saskaņā ar pieņemtajiem grozījumiem likumā "Par valsts pensijām" valsts pensijas un piešķirtās piemaksas pie pensijas tiks indeksētas jau no 1. augusta, bet indeksācijā iegūtais palielinājums par augustu tiks izmaksāts vienlaikus ar 2022. gada septembrī izmaksājamo pensiju.

Tas nozīmē, ka augustā pensijas un piešķirtās piemaksas pie pensijas tiks izmaksātas līdz šim saņemtajā apmērā, bet septembrī tās izmaksās jau palielinātā (indeksētā) apmērā kopā ar neizmaksāto indeksācijas palielinājumu par augusta mēnesi.

Šobrīd Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra ir uzsākusi darbu, lai pielāgotu savu informācijas sistēmu un atbilstoši jaunajam regulējumam likumā "Par valsts pensijām" nodrošinātu indeksēto pensiju izmaksu septembrī.

Valsts pensiju indeksācijā 2022. gada 1. augustā izmantos indeksu, ko veidos:

  • faktiskais patēriņa cenu indekss (jeb inflācija) par laikposmu no 2021. gada 1. augusta līdz 2022. gada 31. jūlijam (kopumā 12 mēneši) un
  •  50% no apdrošināšanas iemaksu algu summas (kas ir summēta visa nauda, no kuras gada laikā bijis jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas) reālā pieauguma procentiem.

Vecuma pensijām ar lielu  apdrošināšanas stāžu, par kuru ir piešķirta (pārrēķināta) pensija, piemēros lielāku daļu  no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem:

  • 60% - ja stāžs ir no 30 līdz 39 gadiem vai ja vecuma pensija piešķirta par darbu kaitīgos, smagos vai sevišķi kaitīgos, sevišķi smagos darba apstākļos;
  • 70% - ja stāžs ir no 40 līdz 44 gadiem;
  • 80% - ja stāžs ir 45 gadi un vairāk.

Ja vecuma pensijas apmēra pārskatīšanai ir iespējams piemērot vairākus nosacījumus, pensijas pārskatīšanai piemēro lielākos procentus no apdrošināšanas iemaksu algas summas reālā pieauguma procentiem.

Politiski represētajām personām, personām ar I grupas invaliditāti un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem pensiju pārskata neatkarīgi no tās apmēra.

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" par pensiju indeksācijas termiņa izmaiņām izstrādāti, lai pensijas saņēmējiem mazinātu straujās inflācijas negatīvo ietekmi uz valsts pensiju apmēriem.

Pensiju indeksācijā no 1. augusta tiks indeksētas arī atlīdzības par darbspēju zaudējumu un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu, kas pārskatāmas atbilstoši vispārējai valsts pensiju pārskatīšanas kārtībai.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 28. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602