Saeima noteic energoapgādes drošuma rezerves apjomu gāzei - www.d-k.lv


Saeima 21.aprīlī galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz izveidot un uzglabāt Inčukalna pazemes gāzes krātuvē energoapgādes drošuma rezerves, lai nodrošinātu dabasgāzes nepārtrauktu apgādi, informē Saeimas Preses dienests.

Nākamgad energoapgādes drošuma rezerves būs jāveido 1,8 līdz 2,2 teravatstundu apjomā atkarībā no pieejamā sašķidrinātās dabasgāzes kuģu piedāvājuma. Energoapgādes drošuma rezervju iegādi un uzglabāšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē organizēs akciju sabiedrība "Latvenergo". Tāpat AS “Latvenergo” līdz nākamā gada 1.janvārim būs jānodrošina gāzes rezervju iesūknēšana Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. 

Grozījumi nepieciešami, jo Krievijai, Baltkrievijai un tās fiziskajām personām piemērotās starptautiskās sankcijas var apdraudēt Latvijas un visas Baltijas energosistēmas darbības stabilitāti un drošumu, izraisot priekšlaicīgu atvienošanos no Krievijas un Baltkrievijas elektroenerģijas sistēmām. Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizācija ar Eiropas elektrotīkliem paredzēta 2025.gadā, minēts likuma anotācijā. 

Grozījumi likumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.