Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Vitenbergs: ir panākta vienošanās par tūlītējiem kompensējošiem mehānismiem iedzīvotāju un uzņēmēju energoresursu rēķinos
Izdrukāt

Vitenbergs: ir panākta vienošanās par tūlītējiem kompensējošiem mehānismiem iedzīvotāju un uzņēmēju energoresursu rēķinos

20.01.2022

Koalīcijas partneri 2022.gada 19. janvārī konceptuāli vienojās atbalstīt papildu pasākumu kopumu tūlītējai energoresursu cenu pieauguma mazināšanai iedzīvotāju un uzņēmēju gala rēķinos. Papildus jau iepriekš ieviestajiem atbalsta mehānismiem, koalīcijas partneri vienojās ieviest jaunus pasākumus, kas būtiski samazinās iedzīvotāju rēķinus, kā arī sniegs atbalstu uzņēmējiem, pārdzīvojot šī brīža energoresursu cenu pieauguma krīzi, informē Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa.

“Mājsaimniecības, uzņēmējus un visu sabiedrību šobrīd satrauc gaidāmais rēķins par elektrību, siltumu un gāzes apkuri. Esam izvērtējuši visus iespējamos variantus, lai gala rēķini, ņemot vērā dramatisko energoresursu cenu pieaugumu, būtu mūsu iedzīvotājiem samaksājami. Papildus jau iepriekš ieviestajiem atbalstiem elektroenerģijas rēķinu mazināšanai,  uz šo apkures sezonu no visiem rēķiniem esam izņēmuši arī maksājumu par sadales tīkla pakalpojumiem un OIK. Savukārt mājsaimniecībām esam noteikuši maksimālos tarifa griestus, tādējādi valsts daļēji kompensēs cenu pieaugumu centralizētai siltumapgādei un gāzes apkurei,” uzsver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi šādus risinājumus energoresursu cenu mazināšanai uz šo apkures sezonu (2022.gada 1.janvāris – 30.aprīlis):

  1. Terminētu OIK atcelšanu;
  2. Terminētu sistēmas pakalpojuma izmaksu kompensāciju;
  3. Ekstremālā sadārdzinājuma siltumapgādē kompensāciju;
  4. Dabasgāzes, kas ir izmantojama apkurē, tarifa pieauguma kompensāciju.

Papildus Ekonomikas ministrija strādā pie risinājumiem uzņēmējiem gāzes rēķinu samazināšanai.

“Rēķinu samazināšana ir steidzami risināms jautājums, tāpēc ir gandarījums, ka vienošanās paredz sniegt operatīvu atbalstu kā iedzīvotājiem, tā uzņēmējiem. Savukārt uzreiz pēc tam ir jāveic pasākumi, kur nepieciešami ilgtermiņa risinājumi, lai nenonāktu līdzīgā situācijā nākamajā ziemā. Ir virkne pašvaldību, kam būtu nekavējoties jāuzsāk siltumapgādes sistēmu modernizācija, lai sadārdzinājums neatkārtotos,” norāda Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone.

Lai mazinātu energoresursu cenu pieaugama negatīvās sekas visu galalietotāju rēķinos, tiks paplašināta jau ieviesto sistēmas pakalpojuma izmaksu kompensācija, valstij pilnībā kompensējot sadales tīkla pakalpojuma izmaksas un atceļot OIK elektroenerģijas lietotāju gala rēķinos.

Sistēmas maksas pilnīga kompensācija 4 mēnešu periodā valstij provizoriski izmaksātu 63,2 milj. EUR, savukārt OIK atcelšana uz 4 mēnešiem – 17milj. EUR.

Atbalsts mājsaimniecībām tarifa pieauguma mazināšanai tiks sniegts, izmantojot maksimāli pieļaujamās cenas griestu noteikšanas metodi centralizētai siltumapgādei un gāzes apkurei. Atbalsts tiks kompensēts caur centralizētās siltumapgādes uzņēmējiem, un katrs iedzīvotājs saņems samazinātu rēķinu no uzņēmuma, kas viņam nodrošina siltumu.

Ekstremālā sadārdzinājuma siltumapgādē kompensācijas apmērs tiks noteikts, balstoties uz starpību starp maksimāli pieļaujamo siltumenerģijas cenu, kas noteikta 68 EUR/MWh. Atbalsts kopā aptvers aptuveni 78 500 mājsaimniecības  un kopējais atbalsta apjoms 4 mēnešu periodam sastāda  5,5 milj. EUR.

Lai mazinātu mājsaimniecību rēķinus par dabasgāzi, kas ir izmantojama apkurē, par ekstremālā sadārdzinājuma slieksni tiks uzskatīti 34 EUR/ MWh.

Atbalsts tiks piemērots tiem lietotājiem, kuriem mēneša patēriņš ir virs 7 m³, lai atbalstu fokusētu tiem, kas dabasgāzi izmanto apkurei un/vai ūdens sildīšanai. Lietotājiem, kuriem mēneša patēriņš ir līdz 500m³ (ieskaitot), no valsts puses tiks kompensēts pārsniegums virs noteiktās maksimāli pieļaujamās gāzes gala cenas 100% apmērā, savukārt tiem, kuru mēneša patēriņš ir virs 500m³, no valsts puses tisk kompensēts pārsniegums virs noteiktās maksimāli pieļaujamās gāzes gala cenas 75% apmērā.

Atbalsts kopā aptvers aptuveni 52 000 mājsaimniecības, kopējais atbalsta apjoms 4 mēnešu periodam: 27,5 milj.EUR

Kā zināms, šodien, 19. janvārī, valdību veidojošie politiskie spēki - “Jaunā Vienotība”, “Nacionālā apvienība”, “Attīstībai/Par!”, un “Jaunā konservatīvā partija” - ir konceptuāli vienojušies par plašu atbalsta paketi iedzīvotājiem un uzņēmumiem saistībā ar strauji pieaugošajām energoresursu cenām.

  1. Valsts pilnībā kompensēs elektrības sadales tarifa un OIK izmaksas;
  2. Tiks ieviests jauns 50 eiro mēneša pabalsts par katru bērnu, tai skaitā studējošiem līdz 24 gadu vecumam;
  3. Tiks ieviests jauns 20 eiro mēneša pabalsts visiem senioriem, neskatoties uz vakcinācijas faktu, un cilvēkiem ar invaliditāti;
  4. Palielinātais mājokļa pabalsts tiks maksāts līdz šī gada beigām;
  5. valsts mājsaimniecībām kompensēs siltumapgādes un gāzes apkures izmaksu ekstremālo sadārdzinājumu.

Jaunās atbalsta paketes kopējā summa ir aptuveni 250 miljoni eiro. Galīgo lēmumu par atbalsta paketi plānots pieņemt valdības sēdē otrdien, 25.janvārī.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 19. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602