Izmaiņas nodokļu jomā, sākot ar 2022.gadu - www.d-k.lv


Iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN)

Ar 2022.gada 1.janvāri no aplikšanas ar IIN atbrīvo:

Līdz 2022.gada 31.decembrim tiek saglabāts likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” pārejas noteikumos noteiktais IIN režīms  autoratlīdzības ienākuma saņēmējiem. Attiecīgi līdz 2022.gada 31.decembrim autoratlīdzību saņēmējiem, kuriem autoratlīdzību izmaksā ienākuma izmaksātājs, kas nav kolektīvā pārvaldījuma organizācija, ir tiesības nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējiem, bet nodokļus (IIN un VSAOI) par viņiem nomaksās ienākuma izmaksātājs, apgrozījumam līdz 25 000 eiro piemērojot IIN likmi 25% apmērā, bet apgrozījumam, kas pārsniedz 25 000 eiro – IIN likmi 40% apmērā. Ieturētie IIN ieņēmumi tiek sadalīti šādi: VSAOI – 80% un IIN – 20%.

Citi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” veiktie tehniskie, redakcionālie precizējumi un likuma pilnveidojošās normas:

Akcīzes nodoklis

Likums “Par akcīzes nodokli” 2022.gadā paredz vairākas izmaiņas nodokļa likmēs alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām un tabakas aizstājējproduktiem, kas stāsies spēkā dažādos termiņos.

Ar 2022.gada 1.janvāri tiek palielinātas akcīzes nodokļa likmes:

Ar 2022.gada 1.jūliju:

a) absolūtā spirta saturs ir līdz 6 tilpumprocentiem (ieskaitot) — 32 eiro par 100 litriem;

b) absolūtā spirta saturs ir virs 6 tilpumprocentiem — 55,5 eiro par 100 litriem.

a) absolūtā spirta saturs ir līdz 15 tilpumprocentiem (ieskaitot) — 55,5 eiro par 100 litriem;

b) absolūtā spirta saturs ir no 15 tilpumprocentiem (neieskaitot) līdz 22 tilpumprocentiem (ieskaitot) — 92,5 eiro par 100 litriem.

Pievienotās vērtības nodoklis

Ar 2022.gada 1.janvāri:

Ar 2022.gada 1.februāri, ieviešot obligātu vienotu depozīta sistēmu, tiek mainīta arī depozīta maksas definīcija un mērķis. Tādējādi ir veikti grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā, ar kuriem PVN piemērošana ir atrunāta maksai par atkārtoti lietojamu dzēriena iepakojumu, nevis depozīta maksai. Pievienotās vērtības nodokļa likumā ir noteikts, ka maksa par dzērienu atkārtoti lietojamo iepakojumu netiks iekļauta pārdodamās preces ar PVN apliekamajā vērtībā. Tomēr, iesniedzot deklarāciju par taksācijas gadu, ir jākoriģē piegādātās preces ar PVN apliekamo vērtību par iepriekšējā gadā nesaņemtā dzēriena iepakojuma vērtību, kā rezultātā jāiemaksā valsts budžetā aprēķinātā PVN summa. Depozīta maksai Pievienotās vērtības nodokļa likuma regulējums nav piemērojams.

Ar 2022.gada 1.jūliju tiek ieviesti līdzīgi PVN piemērošanas noteikumi aizsardzības jomas pasākumiem, kas tiek īstenoti Eiropas Savienības Kopējās drošības un aizsardzības politikas un Ziemeļatlantijas Līguma organizācijas satvarā.

2022.gadā (pēc izsludināšanas vispārējā kārtībā), nosakot pagaidu atbrīvojumu importam un preču piegādei un pakalpojumu sniegšanai, reaģējot uz Covid-19 pandēmiju, vienādota PVN piemērošana preču atpakaļievešanai iekšzemē ar Eiropas Savienības regulējumu.

Grāmatvedības joma

Ar 2022.gada 1.janvāri spēkā stājas likums «Grozījumi Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumā». Ar likuma grozījumiem:

Ar 2022.gada 1.janvārī spēkā stājas Grāmatvedības likums, kas aizstās likumu “Par grāmatvedību”, kā arī  Ministru kabineta noteikumi:

Vēl tiks pieņemti jauni Ministru kabineta noteikumi, kas aizstās:

Minētie Ministru kabineta noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar Grāmatvedības likumu, ir piemērojami līdz jauno noteikumu spēkā stāšanas dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022.gada 1.jūlijam, informē Valsts ieņēmumu dienests.