Šā gada 22. novembrī VID uzsāks pieteikumu pieņemšanu apgrozāmo līdzekļu un subsidēto darba algu atbalsta saņemšanai - www.d-k.lv


Šā gada 22. novembrī Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzsāks pieteikumu pieņemšanu apgrozāmo līdzekļu granta un algu subsīdiju atbalsta programmās. Uzņēmumiem, pašnodarbinātām personām un patentmaksātājiem, kuru darbība būtiski ietekmēta Covid-19 izplatības ieviesto ierobežojumu dēļ, jāiesniedz pieteikums VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā līdz šā gada 15. decembrim. Kaut abu atbalsta programma saskaņošana ar Eiropas Komisiju turpinās, VID uzsāks saņemto pieteikumu izvērtēšanu, taču gala lēmums par atbalsta piešķiršanu tiks pieņemts pēc Eiropas Komisijas saskaņojuma saņemšanas, informē Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Uzņēmēji varēs saņemt atbalstu uzreiz, līdz ko Eiropas Komisija saskaņos apgrozāmo līdzekļu granta un algu subsīdiju atbalsta programmas. Saskaņojumu ceram sagaidīt līdz mēneša beigām, bet jau sākot ar nākamo nedēļu uzņēmēji, kuru saimnieciskā darbība tika apturēta, ierobežota vai ietekmēta saistībā ar epidemioloģiskās  drošības un sabiedrības veselības aizsardzības ierobežojumiem, varēs sākt iesniegt pieteikumus kompensācijām par darbinieku algām vai apgrozāmo līdzekļu kritumu. Esam pieņēmuši šādu lēmumu, lai lieki  nekavētu izmaksas uzņēmējiem, kuriem ir jāmaksā saviem darbiniekiem algas, kā arī jāveic komunālie un citi operacionālie maksājumi, norāda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

VID ģenerāldirektores vietniece, Nodokļu pārvaldes direktore Dace Pelēkā norāda, ka, tāpat kā iepriekšējos divus atbalsta periodus, arī šobrīd VID ir gatavs īstenot valdības pieņemtos lēmumus šajā jomā.

Šobrīd ir izdarīts viss iespējamais darbs, lai uzņēmēji varētu iesniegt savus pieteikumus, un VID eksperti tos izskatītu Latvijas normatīvos paredzētajos termiņos, vienlaikus cenšoties to darīt maksimāli ātri, labi izprotot situāciju, kādā daļa uzņēmēju ir nonākuši saistībā ar epidemioloģiskās situācijas izlabošanai noteiktajiem ierobežojumiem. Uzņēmēji, kuriem saskaņā ar Ministru kabineta pieņemtajiem lēmumiem pienākas atbalsts, var būt droši, ka to saņems, ko līdz tas būs iespējams, uzver D. Pelēkā.

 

Grants apgrozāmajiem līdzekļiem

Grants apgrozāmajiem līdzekļiem būs 30% no uzņēmuma bruto darba algas, tai skaitā arī veiktās darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kopsummas, par kuru aprēķināti darba algas nodokļi 2021. gada jūlijā, augustā un septembrī, bet ne vairāk kā 100 000 EUR katrā atbalsta perioda mēnesī atsevišķi (1 800 000 EUR saistītu personu grupai).

Atbalsts būs pieejams gan sīkiem (mikro), maziem un vidējiem uzņēmumiem, gan lieliem uzņēmumiem, kas reģistrēti Valsts ieņēmumu dienestā kā nodokļu maksātāji un atbilst vienam no šādiem nosacījumiem:

Aprēķinot apgrozījuma kritumu, nav jāņem vērā šā gada sākumā saņemtais atbalsts apgrozāmajiem līdzekļiem šīs pašas atbalsta programmas ietvaros.

Vienlaikus atgādinām, ka virkni saimniecisko nozaru darbību neietekmē izsludinātās Covid-19 ārkārtējās situācijas dēļ ieviestie ierobežojumi, tāpēc šo nozaru komersantiem šis atbalsts nebūs pieejams. Neatbalstāmo nozaru sarakstu skatīt MK noteikumu 2. pielikumā.

 

Darba algas subsīdija

Darba algas subsīdija būs pieejama darba devējiem to darbinieku atlīdzības daļējai kompensēšanai, pašnodarbinātām personām, mikrouzņēmumu īpašniekiem un individuālajiem komersantiem to ienākumu kompensēšanai, kā arī patentmaksātājiem atlīdzības kompensēšanai. Atbalstu algu subsīdijai piešķirs darba devēja darbiniekiem, pašnodarbinātām personām un patentmaksātājiem, kuriem uz iesnieguma iesniegšanas brīdi ir sadarbspējīgs sertifikāts, kas apliecina vakcināciju pret Covid-19 infekciju vai šīs infekcijas pārslimošanas faktu vai uzsākta vakcinācija (saņemta vismaz viena vakcīna pret Covid-19 infekciju).

Atbalstam algu subsīdijai varēs pieteikties darba devējs, pašnodarbinātā persona vai patentmaksātājs, kas atbilst vienam no šādiem nosacījumiem:

Vienlaikus jāņem vērā, ka virkni saimniecisko nozaru darbību neietekmē izsludinātās Covid-19 ārkārtējās situācijas dēļ ieviestie ierobežojumi, tāpēc šo nozaru komersantiem šis atbalsts nebūs pieejams. Neatbalstāmo nozaru sarakstu skatīt MK noteikumu 3. pielikumā.

Atbalstu darba devējiem darbinieku algu subsīdijai, ņemot vērā Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā esošo informāciju (darba devēja Valsts ieņēmumu dienestā deklarētos datus) noteiks šādā apmērā:

Vienlaikus darba devējam būs pienākums izmaksāt darbiniekam starpību starp saņemtā atbalsta apmēru un darba samaksas apmēru un nomaksāt nodokļus par darbinieku algu. 

Atbalstu algu subsīdijai pašnodarbinātai personai vai patentmaksātājam, ņemot vērā Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā esošo informāciju (Valsts ieņēmumu dienestā deklarētos datus) noteiks vienā no šādiem apmēriem:

Svarīgi noradīt, ka pašnodarbinātām personām (t.sk. mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem) gūtos algu subsīdijas ienākumus jāiekļauj saimnieciskās darbības ienākumos un jāpiemēro nodokļus vispārējā kārtībā.

 

Atbalsta periods abām programmām ir no š.g. 1. oktobra līdz 30. novembrim, bet ne ilgāk par termiņu, kurā ir spēkā tiesību aktos noteiktie saimnieciskās darbības ierobežojumi, kas saistīti ar epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai. 

Detalizēti ar atbalsta saņemšanas nosacījumos var iepazīties š.g. 26. oktobrī un 9. novembrī apstiprinātajos grozījumos Ministru kabineta 2020. gada 10. novembra noteikumos Nr.676 “Noteikumi par atbalstu Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai” un š.g. 26. oktobrī un 9. novembrī apstiprinātajos grozījumos Ministru kabineta 2020. gada 10. novembra noteikumos Nr. 675 "Noteikumi par atbalsta sniegšanu nodokļu maksātājiem to darbības turpināšanai Covid-19 krīzes apstākļos".