Saeima konceptuāli atbalsta PVN samazināto likmi piecu procentu apmērā grāmatām un preses izdevumiem - www.d-k.lv


Saeima 25.oktobrī pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas paredz grāmatām, preses un periodiskajiem izdevumiem piemērot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi piecu procentu apmērā. Likumprojekts iekļauts 2022.gada valsts budžeta likumprojektu paketē, informē Saeimas Preses dienests.

Samazināto likmi paredzēts piemērot grāmatām un periodikas izdevumiem iespieddarba un elektroniska izdevuma formā, proti, kas izdoti un pieejami fiziskā datu nesējā. Tā attieksies uz visām grāmatām, tostarp mācību literatūru, brošūrām, bukletiem, bilžu, zīmējamām un krāsojamām grāmatām bērniem, iespiestām notīm vai nošu rokrakstiem, kartēm un hidrogrāfiskām vai tamlīdzīgām shēmām, kā arī avīzēm, žurnāliem, biļeteniem un citu periodisko izdevumu piegādēm, ja izdevumi iznāk ne retāk kā reizi trijos mēnešos un to vienreizējā tirāža pārsniedz 100 eksemplāru. Samazināto likmi paredzēts piemērot arī šo izdevumu abonentmaksai.

Šobrīd šādu grāmatu un periodisko izdevumu piegādēm ir noteikta PVN samazinātā likme 12 procentu apmērā. Likme piecu procentu apmērā ļaus veicināt grāmatu un preses izdevumu pieejamību iedzīvotājiem, stabilizēs grāmatu un preses izdevumu skaitu, tirāžu un cenu pieejamību, tādējādi nodrošinot plašāku piekļuvi augstvērtīgai un uzticamai informācijai, teikts likumprojekta anotācijā.

PVN samazināto likmi nepiemēros izdevumu piegādēm tiešsaistes režīmā un lejupielādējot, paredz grozījumi.

Tāpat PVN samazinātā likme neattieksies uz erotiska un pornogrāfiska rakstura izdevumiem, kā arī uz izdevumiem, kuru saturiskā ievirze un uzdevums ir reklāma vai komercsludinājumi un kas pilnīgi vai galvenokārt sastāv no videosatura vai mūzikas.

Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā vēl jāskata Saeimā otrajā – galīgajā – lasījumā. Plānots, ka tie stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.