Uzlabojoties epidemioloģiskai situācijai, saimniecisko pakalpojumu sniegšanā, t.sk. tirdzniecībā, tiks atcelti vairāki ierobežojumi - www.d-k.lv


Ņemot vērā, ka ar katru dienu epidemioloģiskā situācija Latvijā uzlabojas, Ministru kabinets š.g. 6. jūlija sēdē lēma par vairāku ierobežojumu atcelšanu saimniecisko pakalpojumu sniegšanai, tostarp tirdzniecībā, brīdī, kad 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem būs mazāks par 20 (līdz brīdim, kamēr tas nepārsniedz 25), informē Ekonomikas ministrija.

Šobrīd Covid-19 izplatības 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem ir 35,4 (rādītājs mainās katru dienu, aicinām sekot informācijai Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļa vietnē). Tas nozīmē, ka joprojām saimniecisko pakalpojumu sniegšanā, t.sk. tirdzniecībā, jāievēro vairāki pasākumi drošai klientu apkalpošanai pie vidēja saslimstības līmeņa, t.i., ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir mazāks par 100 (līdz brīdim, kamēr tas nepārsniedz 120)).

Kamēr 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju būs robežās no 20 līdz 120 saslimušo, tirdzniecībā būtiski ievērot un kontrolēt maksimālo apmeklētāju skaitu tirdzniecības vietās (veikalos, tirgu paviljonos, tirdzniecības centros), vienam apmeklētājam paredzot ne mazāk kā 15m2 no publiski pieejamās telpu platības. Komersantiem maksimālo apmeklētāju skaita kontroli jāīsteno atbilstoši savā iekšējā kontroles sistēmā noteiktajai kārtībai, visbiežāk tā ir ar iepirkumu ratiņu vai groziņu, kā arī iepirkšanās somu palīdzību, iespējama arī elektronisko uzskaites sistēmu izmantošana vai arī pārdevēja vai apsardzes veikta kontrole, lai netiktu pārsniegts noteiktais maksimālais apmeklētāju skaits. Arī turpmāk bērns līdz 12 gadu vecumam nav jāuzskaita kā atsevišķs apmeklētājs. Tāpat tirgotājiem ir svarīgi informēt pircējus par drošības pasākumiem tirdzniecības vietās, t.sk. sejas aizsargmasku lietošanu, un novērst pircēju drūzmēšanos. 

Aktuālā informācija par drošības prasībām tirgotājiem publicēta Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē. Savukārt informatīvie materiāli apmeklētāju informēšanai par drošības prasībām pieejami informatīvās kampaņas “Drošs paliek drošs” mājaslapā.

Brīdī, kad 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem būs mazāks par 20 un līdz brīdim, kamēr tas nepārsniegs 25, tirdzniecības vietās vairs nebūs jāievēro noteiktie nosacījumi platībai. Šādā situācijā tirgotājam būs organizē apmeklētāju plūsma tā, lai nodrošinot 2 metru distances ievērošanu starp individuāliem apmeklētājiem vai dažādu mājsaimniecību locekļiem un novēršot cilvēku drūzmēšanos. Tāpat mutes un deguna aizsegi būs jālieto tikai tajās tirdzniecības vietās, kur notiek intensīva cilvēku pulcēšanās un nav iespējams ievērot 2 metru distanci. Savukārt ielu tirdzniecības organizēšanas vietās, t.i. gadatirgos, vairs nevajadzēs fiziski norobežot ielu tirdzniecības organizēšanas vietu, un varēs rīkot izklaides pasākumus (piemēram, tematiskus svētkus, atrakcijas).

Kad 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem būs mazāks par 20 un līdz brīdim, kamēr tas nepārsniegs 25, telpas platības ierobežojums vairs nebūs jāievēro arī tirdzniecības izstādēs, kultūrvietās, individuālo pakalpojumu un citās saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietās, tai skaitā publiskas lietošanas peldbaseinos, kā arī dažādās atrakciju vietās. Šo pakalpojumu sniedzējiem jāorganizē apmeklētāju plūsma, nodrošinot 2 metru distances ievērošanu starp individuāliem apmeklētājiem vai dažādu mājsaimniecību locekļiem un novēršot cilvēku drūzmēšanos. Pakalpojumu sniedzējiem jānosaka tāds maksimālais apmeklētāju skaits pakalpojuma sniegšanas vietā, lai varētu nodrošināt prasīto apmeklētāju plūsmas organizāciju, ņemot vērā apmeklētāju paredzamo uzvedību.

Papildus, sniedzot un saņemot pakalpojumus, apmeklējot un organizējot pasākumus vai sporta sacensības ar skatītājiem ārtelpās, personas ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pāslimošanas sertifikātu, personas ar sadarbspējīgu negatīva Covid-19 testa sertifikātu un šīs personas pavadošie bērni līdz 12 gadu vecumam (bez sertifikātiem) var neievērot prasības, kas attiecas uz distances ievērošanu vai apmeklētāju izvietojumu sēdvietās vai pie galdiem, kā arī šādos pasākumos iekštelpās var atrasties līdz 1000, bet ārtelpās – līdz 2000 personām.

Tāpat saimniecisko pakalpojumu sniedzējiem tiks atcelts ierobežojums attiecībā uz darba laiku (kur tas bija ieviests). Savukārt, mutes un deguna aizsegi būs jālieto tikai publiskās iekštelpās vietās, kur notiek intensīva cilvēku pulcēšanās un nav iespējams ievērot 2 metru distanci (izņemot gadījumus, ja masku lietošana nav iespējama). 

Atrakciju un izklaides pakalpojumu sniegšanas vietās tiks atcelts aizliegums sniegt tādus izklaides pakalpojumus, kuros nav iespējams nodrošināt inventāra un virsmu dezinfekciju un distances ievērošanu starp apmeklētājiem (piemēram, darbu varēs atsākt bērnu bumbu baseini).

Savukārt skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniedzējiem līdzīgi kā citu saimniecisko pakalpojumu sniedzējiem tiks atcelts noteiktais ierobežojums telpu platībai. Vienlaikus tiks atcelta prasība manikīra, pedikīra vai podologa darba vietu aprīkot ar stabilu aizsargbarjeru starp pakalpojuma sniedzēju un pakalpojuma saņēmēju; pakalpojumu sniegšanā izmantot FFP-2 vai FFP-3 respiratorus bez vārsta, ja pakalpojums tiek sniegts personām, kas nav vakcinētas, pārslimojušas vai testētas; kā arī nosacījums pirms pirts un saunas procedūras izkurināt telpu līdz +100° C, bet procedūras laikā nodrošināt pastiprinātu ventilāciju ar augstu temperatūru (virs +60° C). Tāpat tie skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniedzēji, kuri nodrošina pakalpojumu sniegšanu, telpā atrodoties vairākiem meistariem vienlaikus, varēs neievērot plūsmu principu, ja pakalpojumu sniedzējs var nodrošināt, ka tiek ievērota 2 metru distance starp individuāliem apmeklētājiem, pakalpojuma saņēmēji joprojām tiek apkalpoti tikai pēc iepriekšēja pieraksta un tiek nodrošināta regulāra telpu vēdināšana vismaz 15 minūtes (pakalpojumu sniegšanas starplaikos, bet ne retāk kā reizi divās stundās).

Aktuālā informācija par drošības nosacījumiem dažādu pakalpojumu sniegšanā publicēta Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē.