Francijas – Apvienotās Karalistes robežas šķērsošana, izmantojot Eirotuneli (“Smart border”) - www.d-k.lv


Saskaņā ar Francijas muitas sniegto informāciju, atjaunojot robežu starp Apvienoto Karalisti un Eiropas Savienību, Francijas muita ir izstrādājusi informācijas sistēmu – “Brexit Information System” (SI Brexit), kas uzņēmumiem ļauj vienkāršot un automatizēt robežas šķērsošanu caur Eirotuneli ar kravas automobiļiem. Turklāt šis risinājums tiek piemērots visos iebraukšanas / iziešanas punktos uz / no Kalē reģiona un plašāk – no Normandijas Ziemeļu jūrā, informē Valsts ieņēmumu dienests.

Francijas - Apvienotās Karalistes robežas šķērsošanai pārvadātāja rīcībā jābūt ievešanas kopsavilkuma deklarācijai (ievešanai Eiropas Savienībā) un muitas deklarācijai ar svītrkodu. Ar svītrkoda palīdzību tiek izveidota sasaiste starp kravas automašīnas numura zīmēm un attiecīgo noformēto muitas deklarāciju, piemēram, eksporta vai tranzīta deklarāciju (-ām).

Gadījumā, ja automašīnā iekrautas  preces ar vairākām muitas deklarācijām,  SI Brexit  sistēmā ir pieejama funkcija - “Logistics envelope” (“loģistikas aploksne”), kas ļauj sagrupēt vairākas deklarācijas vienā loģistikas aploksnē, (t.i. vairākas muitas deklarācijas viens svītrkods), kas ļauj ietaupīt laiku, šķērsojot Eirotuneli gan ievešanas (imports, tranzīts), gan izvešanas (eksports, tranzīts) gadījumā. Lai izmantotu SI Brexit sistēmu, nav nepieciešams iegūt piekļuves tiesības.

Lai izbrauktu caur Eirotuneli, pārvadātāja rīcībā ir jābūt svītrkodam un viņam jāsniedz atbildes uz pāris jautājumiem Eirotuneļa aģentam, kurš sasaista svītrkodu ar transportlīdzekļa numuru.

Lai automašīnas iespējami ātrāk varētu šķērsto Francijas - Apvienotās Karalistes robežu un nogādātu kravu galamērķī – Apvienotajā Karalistē (izvedot) vai Eiropas Savienības dalībvalstī (ievedot),  Francijas muita aicina uzņēmējus pēc iespējas vairāk izmantot tranzīta procedūru (t.sk. kā secīgo procedūru eksportam).  Papildu informācija par tranzīta procedūras piemērošanu un preču izvešanu uz Apvienoto Karalisti pieejama VID mājas lapas sadaļā “Tranzīts” un “Uzņēmumiem”.

Vairāk informācijas par Francijas - Apvienotās Karalistes robežas šķērsošanu un SI Brexit  sistēmas izmantošanu var atrast Francijas muitas mājaslapas sadaļā  “The smart border”.  

Aicinām iepazīties ar Francijas muitas informatīvo materiālu “Smart border. Case studies : examples of goods movement from 1st January 2021” un bukletu “Post Brexit import or export”, kā arī sekot līdzi aktuālajai informācijai Francijas muitas dienesta mājaslapā.