Nosacījumi tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu darbībai pēc ārkārtējās situācijas beigām - www.d-k.lv


Šā gada 9. jūnijā Ministru kabinets apstiprināja Ministru kabineta noteikumus “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, kas cita starp nosaka arī turpmākās darbības nosacījumus tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem.

Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanas pamatprincipi visos gadījumos ir apmeklētāju informēšana, distancēšanās, higiēnas prasību ievērošana un personiskās veselības novērtēšana. Tāpēc arī tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem turpmākajā darbībā jāievēro šādi Covid-19 ierobežošanas pamatprincipi: 

Nosakot pulcēšanās ierobežojumus, turpmāk tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas vietās jānodrošina ne mazāk kā 4 m2 no publiski pieejamās telpu platības uz vienu apmeklētāju. Visi citi iepriekš ieviestie ierobežojumi tirdzniecības pakalpojumu sniedzējiem tiek atcelti.

Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējam sabiedriskās ēdināšanas vietā papildu jānodrošina, ka:

“Ņemot vērā, ka veiksmīgi tiekam galā ar situāciju Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanā, pienācis laiks straujāk mazināt ierobežojumus uzņēmējdarbības aktivizēšanai sabiedriskās ēdināšana sektorā. Priecājos, ka šodien valdībā panācām vienošanos pagarināt darba laiku ēdināšanas uzņēmumiem līdz plkst. 2.00, taču vienlaikus valdībā neguva atbalstu mans priekšlikums atcelt nosacījumu nodrošināt ne mazāk kā 4 m2 no publiski pieejamās telpu platības uz vienu apmeklētāju. Uzskatu, ka uzņēmumiem ir noteiktas arī citas sociālās distancēšanās prasības apmeklētājiem pie galdiņiem, kas nodrošinās drošu klientu apkalpošanu. Līdz ar to ceru, ka, nākamajā reizē lemjot par ierobežojumu mazināšanu, 4 m2 nosacījums uz vienu apmeklētāju tiks atcelts,” norāda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Vienlaikus norādām, ka MK noteikumos definētas prasības dažāda veida pasākumu (kāzas, izlaidumu u.c. svinības, banketi, utt.) organizēšanai sabiedriskās ēdināšanas vietā, nosakot personu skaitu dažādos laika periodos, kā arī nosakot vispārīgās prasības kontrolēt cilvēku plūsmu, lai novērstu drūzmēšanos pie ieejām, izejām, tualetēm utml.

Pasākumu vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanās vietās var būt šāds maksimāli pieļaujamais personu skaits:

Būtiski norādīt, ka noteiktais maksimālais personu skaits neietver darbiniekus. Tāpat atcelta ierobežojošā norma par pasākuma norises laiku, taču ir jāveic regulāra telpu vēdināšana, un joprojām jāievēro noteiktā darba laika prasība - ne agrāk kā plkst. 6.30 un ne vēlāk kā plkst. 2.00.

Vienlaikus, organizējot pasākumu vai sniedzot saimniecisku pakalpojumu objektā, kura kopējā publisko telpu platība pārsniedz 1000 m2: