Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Arī pašnodarbinātas personas – nepilnas darba slodzes pedagoģiskā vai radošā darba veicēji – varēs pretendēt uz dīkstāves pabalstu
Izdrukāt

Arī pašnodarbinātas personas – nepilnas darba slodzes pedagoģiskā vai radošā darba veicēji – varēs pretendēt uz dīkstāves pabalstu

29.04.2020

Valdība 23. aprīļa sēdē lēma atbalstīt Kultūras ministrijas (KM) priekšlikumu paplašināt pašnodarbināto personu loku, kuras var pretendēt uz dīkstāves pabalstu Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas laikā. Līdz ar valdības lēmuma stāšanos spēkā, dīkstāves pabalstam VID varēs pieteikties arī pašnodarbinātās personas, kuras uz nepilnu darba slodzi veic pedagoģisko vai radošo darbu.

„Mēs nevaram pieļaut, ka šī veselības krīze kļūst par cilvēcisko vērtību krīzi - tāda bija Latvijas pozīcija vakardienas UNESCO pārstāvēto valstu kultūras ministru tikšanās laikā. Šobrīd esam situācijā, kad dažādu normatīvajos aktos apstiprināto nodokļu maksāšanas režīmu nepilnības, būs jāizdiskutē un jālabo, krīzei beidzoties, bet tagad ir svarīgi rast godprātīgus risinājumus esošajai situācijai. Kultūras jomā izplatīta ir prakse, kurā pašnodarbinātā persona ienākumus gūst vienlaikus no vairākām nodarbinātības formām, piemēram, papildus veicot pedagoģisko darbību mūzikas vai mākslas skolā, vadot amatieru mākslas kolektīvu pašvaldības kultūras namā utt. Esmu gandarīts par šīs dienas valdības lēmumu, tikmēr Kultūras ministrijas dienaskārtībā ir uzlabojumi, kas dīkstāves pabalstu ļaus saņemt vēl plašākam lokam – tiem, kas nav varējuši pieteikties, vai arī tiem, kam tie pirmreizēji atteikti,” akcentē kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Valdība atbalstīja KM virzītos priekšlikumus dīkstāves pabalsta pretendentu loku paplašināt arī ar tām pašnodarbinātajām personām, kuras strādā nepilnu darba laiku, un to ienākumi no šī darba vidēji pēdējo 6 mēnešu laikā nepārsniedz minimālo mēneša darba algu – 430 eiro mēnesī, t.sk. valsts un pašvaldību iestādēs strādājošajiem, kuri veic pedagoģisko vai radošo darbu, un privātajā sektorā vai NVO strādājošajiem. Tāpat lemts atbalstīt KM priekšlikumu svītrot MK noteikumos punktu, kas liedz saņemt dīkstāves pabalstu tām pašnodarbinātajām personām, kuras ir darba devēji.

Vienlaikus pašnodarbinātās personas papildu dīkstāves pabalstam no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) varēs saņemt arī piemaksu 50 eiro apmērā par katru apgādībā esošu bērnu vecumā līdz 24 gadiem, par kuru pašnodarbinātajai personai uz dīkstāves pabalsta piešķiršanas dienu tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums.

Pēc KM ierosinājuma dīkstāves pabalsta saņēmēju loks tiks paplašināts, nosakot, ka arī vecuma un izdienas pensijas saņēmēji var pretendēt uz to.

Uz dīkstāves pabalstu nevarēs pretendēt tās pašnodarbinātās personas, kuras vienlaikus veic pilnas slodzes darbu kā darba ņēmēji, un kuri kā darba ņēmēji pēdējos 6 mēnešos pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas vidēji mēnesī ir saņēmuši algu, kas pārsniegusi 430 eiro apmēru.

Lai pilnveidotu dīkstāves pabalsta apmēra aprēķināšanas metodiku, ticis precizēts, ka atskaites punkts dīkstāves pabalsta apmēra aprēķinam būs pēdējie divi 2019. gada ceturkšņos gūtie ieņēmumi.

Saskaņā ar VID sniegto informāciju, 2019. gadā 1 622 personas bija deklarējušas pašnodarbināto vai autoratlīdzības ienākumus, maksājušas VSAOI vai mikrouzņēmuma nodokli nozarēs, kas saistītas ar izglītību vai radošo darbu. No šiem 1 622 nodokļu maksātājiem 2019.gada decembrī 128 tika nodarbināti valsts vai pašvaldību iestādēs un saņēmuši atalgojumu.

No šiem nodarbinātajiem 62% ir pedagogi, 27% ir mākslas un kultūras radošie darbinieki un 12% ir sportisti. Daļa pedagogu un mākslas un kultūras radošo darbinieku tikuši nodarbināti pie vairāk nekā viena darba devēja (attiecīgi 19% un 15%).

Jau ziņots, ka valdība 7. aprīļa sēdē lēma atbalstīt KM priekšlikumu paplašināt pašnodarbināto personu loku, kuras var pretendēt uz dīkstāves pabalstu Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas laikā, nosakot, ka arī autortiesību un blakustiesību īpašnieki, kuri saņem autoratlīdzības, var VID pieteikties dīkstāves pabalstam.

Lai atbalstītu Covid-19 izraisītās krīzes skartās pašnodarbinātās personas, Kultūras ministrija (KM) sadarbībā ar Izglītības un zinātnes, Labklājības, Finanšu ministrijām un VID izstrādāja un 31. marta sēdē valdība apstiprināja Ministru kabineta noteikumus Nr. 179 „Noteikumi par dīkstāves pabalstu pašnodarbinātajām personām, kuras skar Covid–19 izplatība”, paredzot kārtību, kādā pašnodarbinātie un mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji var pieteikties un saņemt dīkstāves pabalstu.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 28. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602