Stiprina pasažieru un kravas pārvadājumu autovadītāju atbildību autopārvadājumu jomā - www.d-k.lv


18. februārī Ministru Kabinets (MK) atbalstīja virkni grozījumu Autopārvadājumu likumā, kas veicinās administratīvo pārkāpumu kodifikāciju autopārvadājumu jomā,  vienlaikus pārņemot Eiropas Savienības (ES) normatīvo aktu prasības autopārvadājumu kontroles jomā.

Likumprojektā precizētas prasības attiecībā uz pasažieru un kravas pārvadājumu autovadītāju profesionālo kompetenci, kuru vadīšanai nepieciešama atbilstošas kategorijas vadītāja apliecība.

Izmaiņas likumdošanā paredz papildināt Autopārvadājumu likumu ar jaunu VI nodaļu, kurā paredzēta administratīvā atbildība autopārvadājumu jomā. Likumprojektā atrunāti noteikumi, kas jāievēro pārvadājot pasažierus un kravas, kā arī uzskaitīti šim darbam nepieciešamie dokumenti un sodi par to neievērošanu.

Noteikta atbildība un sodi par noteikumu neievērošanu pasažieru komercpārvadājumos ar taksometru un vieglo automobili. Tāpat likumprojektā paredzēta atbildība par tahogrāfu un ātruma ierobežošanas ierīču lietošanas pārkāpumiem, kā arī transportlīdzekļu vadītāju darba un atpūtas laika reģistrēšanas noteikumu neievērošanu.

Līdz autopārvadājumu jomā noteiktā administratīvā pārkāpuma lietā piemērotā naudas soda samaksai, personai būs liegts izsniegt transportlīdzekļa vadītāja apliecību, veikt personas īpašumā (turējumā, valdījumā) esoša transportlīdzekļa valsts tehnisko apskati un reģistrācijas darbības transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā. Liegums būs uzlikts arī  traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā, izņemot transportlīdzekļa norakstīšanu un transportlīdzekļa reģistrācijas pārtraukšanu uz laiku, nododot numura zīmes.

Administratīvo pārkāpumu lietas varēs skatīt Valsts policija,  pašvaldības policija, Valsts robežsardze, kā arī pašvaldības kontroles dienests, pašvaldības administratīvā komisija vai apakškomisija.