Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Budžeta komisija aicina valdību rast vienotu risinājumu nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanā
Izdrukāt

Budžeta komisija aicina valdību rast vienotu risinājumu nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanā

20.01.2020

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 15.janvārī lēma aicināt Ministru kabinetu līdz maija sākumam sagatavot piedāvājumu, kas risinātu nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas jautājumus. Deputāti par to vienojās, uzsākot kolektīvā iesnieguma “Par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam” izskatīšanu. 

“Jautājums bez šaubām ir sarežģīts, tas ir aktuāls jau ilgu laiku, un neskar tikai vienīgo mājokli vai īpašumu. Būtiski arī, kā iespējamā atteikšanās no nodokļa piemērošanas vienīgajam mājoklim, ko rosina iniciatīvas autori, ietekmētu pašvaldību budžetus,” sacīja komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars. 

Tieslietu ministrijas pārstāvis deputātus šodien informēja, ka ministrija, apzinot problēmjautājumus, ir izstrādājusi un piedāvājusi apspriešanai grozījumus nekustamā īpašuma nodokļa likumā un Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā. Ar izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinā paredzēts ieviest speciālo vērtību. Tas, stājoties spēkā jaunajām kadastrālajām vērtībām, ļautu nodrošināt maksājamā nodokļa samērīgumu. Piedāvāts arī nekustamā īpašuma nodokli nepiemērot vienīgajam mājoklim, kurā tā īpašnieks deklarējis savu dzīvesvietu, ja tā kadastrālā vērtība nepārsniedz 100 tūkstošus eiro. 

“Šodienas diskusija vēlreiz apliecināja, ka joprojām ir daudz neskaidrību, tostarp vai un kā plānotās nodokļa izmaiņas attieksies uz uzņēmumiem un kā tās ietekmēs pašvaldību ieņēmumus. Tāpēc aicinām atbildīgo Tieslietu ministriju pavasarī uz komisiju nākt arī ar aprēķiniem jau pēc jaunajām kadastrālajām vērtībām,” pauda komisijas priekšsēdētājs. 

Atbalstu atsāktajai diskusijai par nepieciešamajām izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa jomā šodien pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis, uzsverot, ka būtu jādomā, kā mazināt kadastrālo vērtību ietekmi uz īpašuma nodokli. Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve atzīmēja, ka jebkurām izmaiņām nodokļu jomā attiecībā uz pašvaldību budžetiem jābūt solidārām un jāparedz kompensējošs mehānisms nodokļu ieņēmumu samazināšanās gadījumos. 

Kolektīvo iesniegumu, kas Saeimā iesniegts pagājušā gada oktobrī, parakstījuši 40 518 pilsoņi, un tajā parlaments atkārtoti aicināts noņemt pārlieku lielo nekustamā īpašuma nodokļa slogu no iedzīvotāju vienīgajiem īpašumiem – dzīvesvietām. Iesniegumā norādīts, ka nekustamā īpašuma nodoklis daudzos gadījumos ir kļuvis par iemeslu, kādēļ iedzīvotāji zaudē savus mājokļus, un tas apdraud iedzīvotājiem Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu. 

Tāpat iesnieguma autori norādījuši, ka jautājums Latvijas sabiedrībai joprojām ir aktuāls un svarīgs un to apliecina līdz šim papildu savāktais parakstu skaits, kas jau pārsniedz 50 tūkstošus. 

Iepriekš līdzīga iniciatīva par nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam, ko bija parakstījuši 10 496 pilsoņi, Saeimā tika iesniegta 2016.gada aprīlī, un parlaments lēma uzdot Ministru kabinetam izvērtēt iespēju grozīt normatīvos aktus, lai īstenotu principus, kas ļautu nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam īpašumam nepiemērot vai arī piemērot vienoto samazināto procentu likmi no nekustamā īpašuma vērtības. Līdz šim Ministru kabineta atzinums par iniciatīvu, kas parlamentā iesniegta 2016.gada pavasarī, Saeimā nav saņemts, iepriekš  atzīmēja par iniciatīvas virzību Saeimā atbildīgās Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule.  



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 19. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602