No 2019.gada 1.augusta spirtotajiem dzērieniem tiek samazināta akcīzes nodokļa likme - www.d-k.lv


Valsts ieņēmumu dienests informē, ka no 2019.gada 1. augusta līdz 2020. gada 29. februārim spirtotajiem dzērieniem tiek samazināta akcīzes nodokļa likme.

2019.gada 12.jūlijā stājās spēkā Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli”, kas nosaka samazinātu akcīzes nodokļa likmi spirtotajiem dzērieniem (piemēram, degvīnam, viskijam, konjakam, brendijam, rumam, balzamam, alkoholiskajiem kokteiļiem utml.) periodā no 2019.gada 1. augusta līdz 2020. gada 29. februārim, t.i., 1 564 euro par 100 litriem absolūtā spirta.

Jāatzīmē, ka patērētāji tūlītēju alkoholisko dzērienu cenu kritumu nejutīs, jo kamēr netiks iztirgoti dzērieni, par kuriem akcīzes nodoklis samaksāts līdz šī gada 1.augustam, tirgotājiem nebūs pamata samazināt cenu. Minētais saistīts ar likuma “Par akcīzes nodokli” normu, kas nosaka, ka nodokļa likmju samazināšanas gadījumā akcīzes nodokļa starpība netiek atmaksāta.

Savukārt, alkohola apritē iesaistītajiem komersantiem saistībā ar likmju samazināšanu nekādi dokumenti Valsts ieņēmumu dienestā nav jāsniedz, tomēr rekomendējam mazumtirgotājiem un vairumtirgotājiem fiksēt dzērienu krājumus dienā pirms likmju samazinājuma, lai varētu precīzi un nepārprotami identificēt tos dzērienus, par kuriem akcīzes nodoklis samaksāts līdz šī gada 1.augustam.