Saeima konceptuāli atbalsta ceļa nodokļa papildu likmes atcelšanu daudzbērnu ģimenēm - www.d-k.lv


20.jūnijā Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, kas paredz daudzbērnu ģimenēm atcelt ceļa nodokļa papildu likmi par jaudīgām vieglajām automašīnām. 

Grozījumi paredz daudzbērnu ģimenes atbrīvot no nodokļa papildu likmes samaksas par transportlīdzekļiem, kuru motora tilpums pārsniedz 3500 kubikcentimetrus. 

Likumprojekta autori grozījumu anotācijā norādījuši, ka, atbalstot ierosinājumu, tiks novērsta likumdevēja iepriekš pieļautā netaisnība attieksmē pret daudzbērnu ģimenēm. Ģimene, izvēloties automašīnu, ar kuru ērti un droši varētu pārvadāt četrus un vairāk bērnus, nereti priekšroku dod lielam, jaudīgam un ietilpīgam auto ar septiņām vai vairāk sēdvietām. Taču ar šī gada 1.janvāri par automašīnu ar motora tilpumu virs 3500 kubikcentimetriem ir jāmaksā papildu likme 300 eiro apmērā. Kaut arī daudzbērnu ģimenēm pienākas nodokļa atvieglojums 50 procentu apmērā, maksājamā summa tomēr ievērojami palielina ģimenes izdevumus, teikts anotācijā. 

Par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē Finanšu ministrijas, Satiksmes ministrijas, kā arī Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārstāvji, ierosinājumam paužot konceptuālu atbalstu, vienlaikus norādīja uz vairākiem neskaidriem jautājumiem. Priekšlikumam paredzama negatīva fiskālā ietekme, kā arī šāda atvieglojuma ieviešana attiektos uz dažādu marku luksus vai pilnpiedziņas vieglajiem automobiļiem ar jaudīgiem motoriem, tostarp arī uz tām daudzbērnu ģimenēm, kuras savas jaudīgās automašīnas neizmanto ģimenes vajadzībām, bet gan citiem mērķiem. 

Tāpat tika norādīts, ka šāda atvieglojuma administrēšanai būtu nepieciešams salāgot vairākas valsts informācijas sistēmas, kas prasītu papildu finansējumu. 

Grozījumi atbildīgajā komisijā un Saeimas sēdē vēl jāskata otrajā un trešajā lasījumā.