Saeima pirmajā lasījumā atbalsta energoefektivitātes prasību izpildes termiņa pagarinājumu lielajiem enerģijas patērētājiem - www.d-k.lv


Saeima 11.aprīlī pirmajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem noteiktos grozījumus Energoefektivitātes likumā, pagarinot sākotnējā energoefektivitātes pienākuma izpildes termiņu lielajiem enerģijas patērētājiem no 2018.gada 1.aprīļa līdz 2019.gada 15.maijam. 

“Energoefektivitātes nodevas pamatmērķis ir veicināt energoefektivitāti un nodrošināt energopārvaldības sistēmas ieviešanas kontroli, nevis sodīt tos komersantus, kas ir izpildījuši likumā noteikto pienākumu. Līdz ar to ir būtiski apsvērt attiecīgā termiņa pārskatīšanu,” sacīja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs. 

Atbilstoši Energoefektivitātes likuma pārejas noteikumiem lielajiem elektroenerģijas patērētājiem bija jāievieš energopārvaldības sistēma vai jāpapildina vides pārvaldības sistēma, vai jāveic uzņēmuma energoaudits līdz 2018.gada 1.aprīlim. 

Gadījumā, ja uzņēmums minētos pienākumus neizpildīja līdz norādītajam termiņam, tam tika aprēķināta energoefektivitātes nodeva. Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka 86 komersanti likumā noteiktos pienākumus ir izpildījuši novēloti, vienlaikus par termiņa kavēšanas objektīviem iemesliem informējot Ekonomikas ministriju (EM). 

Lai šos komersantus atbrīvotu no aprēķinātas energoefektivitātes nodevas maksāšanas, likuma grozījumi paredz atbilstošo pienākumu izpildes termiņa pagarinājumu līdz 2019.gada 15.maijam. 

Ja komersants līdz norādītajam termiņam būs izpildījis likumā noteiktās prasības un vienlaikus samaksājis tam aprēķināto un piemēroto nodevu, tad EM, pamatojoties uz komersanta iesniegumu, varēs lemt par energoefektivitātes nodevas atmaksu no valsts energoefektivitātes fonda līdzekļiem. 

Savukārt komersantam, kurš nebūs ievērojis likumā noteikto termiņu un minētos pienākumus neizpildīs līdz 2019.gada 15.maijam, aprēķinātā un tam piemērotā energoefektivitātes nodeva būs jāsamaksā līdz šī gada 15.jūnijam. 

Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl otrajā – galīgajā – lasījumā ir jāatbalsta Saeimai.