ECOFIN diskutēs par priekšlikumiem akcīzes nodokļa un digitālo pakalpojumu nodokļa jomā - www.d-k.lv


No 11. līdz 12. martam Finanšu ministrijas pārstāvji piedalīsies Eirogrupas un Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē, kas notiks Briselē, Beļģijā.

Mājokļu cenu un hipotekāro kredītu parādu attīstību un to izmaiņas ir nepieciešams stingri uzraudzīt. Svarīgi ir analizēt biznesa cikla ietekmi, banku kreditēšanas ietekmi, kā arī sociālos aspektus, tādēļ Eirogrupā plānots diskutēt par mājokļu tirgu attīstību eirozonā. Tāpat paredzēts izskatīt atjaunoto Latvijas vispārējās valdības budžeta plāna projektu, kā arī Grieķijas otro pēcuzraudzības pastiprinātas uzraudzības ziņojumu.

Paplašinātajā Eirogrupas formātā, kurā piedalās arī ne-eirozonas valstis, paredzēts pārrunāt budžeta instrumenta eirozonas konverģencei un konkurētspējai elementus un vērtēt instrumenta izdevumu sadaļu.

Savukārt ECOFIN sanāksmes laikā diskutēs par akcīzes nodokļa piemērošanas vispārēju režīmu īpaši šādu akcīzes preču ražošanai, uzglabāšanai un pārvietošanai starp dalībvalstīm.  Direktīvas galvenais mērķis ir saskaņot akcīzes un muitas procedūras un patēriņam nodotu akcīzes preču pārvietošanas ES daļēju vai pilnīgu automatizēšanu, lai akcīzes preču patēriņa dalībvalstī tiek iekasēts atbilstošais nodoklis. Savukārt Padomes regulā par administratīvo sadarbību akcīzes nodokļu jomā ir paredzēts juridiskais pamats administratīvajai sadarbībai starp dalībvalstīm. Tāpat ECOFIN skatīs Padomes direktīvu par to, kā saskaņojams akcīzes nodoklis spirtam un alkoholiskajiem dzērieniem. Direktīvas mērķis ir atjaunināt noteikumus, kas reglamentē alkohola akcīzes nodokli ES, paver ceļu uz labāku uzņēmējdarbības vidi un samazina izmaksas mazajiem alkohola ražošanas uzņēmumiem.

Sanāksmē plānots arī panākt politisko vienošanos par digitālās reklāmas nodokļa kopīgu sistēmu attiecībā uz ieņēmumiem, ko rada digitālās reklāmas pakalpojumu sniegšana. Latvija uzskata, ka nodokļu risinājumam attiecībā uz digitālo ekonomiku ir jābūt maksimāli globālam, tomēr atbalstāms arī paveiktais darbs ES līmenī pie īstermiņa risinājuma, lai novērstu ES tirgus fragmentāciju un apliktu ar nodokli digitālos pakalpojumus.

Tāpat ECOFIN sanāksmes laikā paredzēts debatēt par InvestEU Investīciju komitejas sekretariāta administratīvo atrašanās vietu, kā arī uzklausīt Eiropas Komisijas prezentāciju par Eiropas semestri. Noslēgumā Somijas finanšu ministrs informēs par sagatavošanās procesu klimata pārmaiņu jautājumā, gatavojoties pavasara Pasaules Bankas un Starptautiskā Valūtas fonda sanāksmēm šā gada aprīlī.