Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Valdība lemj par autoceļu lietošanas nodevas samaksas kontroli uz Latvijas ceļiem
Izdrukāt

Valdība lemj par autoceļu lietošanas nodevas samaksas kontroli uz Latvijas ceļiem

07.03.2019

Lai uzlabotu autoceļu lietošanas nodevas samaksas kontroli, Ministru Kabinets (MK) 26. februārī apstiprināja grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, precizējot nodevu maksātāju loku, līdztekus esošajiem mehāniskā transportlīdzekļa īpašniekam, turētājam, vadītājam turpmāk būs arī - pārvadātājs. Turklāt turpmāk nodevas nemaksātājus fiksēs arī automatizētas iekārtas.

Lai nodrošinātu nodevas samaksas kontroli, paredzēts, ka turpmāk nodevas samaksas kontroli varēs veikt ar arī tehniskajiem līdzekļiem, t.i., pārkāpumu varēs fiksēt neapturot transportlīdzekli. 

Savukārt nodevas samaksas kontroli veiks Valsts policija (VP), bet VAS “Latvijas Valsts ceļi” (LVC), ar tās rīcībā esošajiem tehniskajiem līdzekļiem, nodrošinās iespējamo pārkāpumu fiksēšanu, neapturot transportlīdzekli. Izdevumus, kas LVC radīsies  saistībā ar šo uzdevuma izpildi, paredzēts segt no valsts pamatbudžeta programmai 23.00.00 “Valsts autoceļu fonds” piešķirtajiem līdzekļiem.

LVC iegūtos datus par fiksētajiem pārkāpumiem, neapturot transportlīdzekli, nodos VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSSD), kam ir tiesības noslēgt deleģēšanas līgumu ar VP, lai veiktu informācijas apstrādi, sagatavotu administratīvā pārkāpuma protokola projektu un nosūtītu to VP izvērtēšanai, kā arī nosūtītu VP lēmumu adresātam un citu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto darbību veikšanai.

Vienlaikus MK tiek skatīti Satiksmes Ministrijas (SM) sagatavotie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā par autoceļu lietošanas nodevas pārkāpumiem, nosakot, ka par likumā noteiktā valsts autoceļa posma lietošanu, ja autoceļu lietošanas nodeva nav samaksāta vai nav samaksāta pilnā apmērā, var sodīt transportlīdzekļa vadītāju, kā arī valsts reģistrā norādīto transportlīdzekļu turētāju. Gadījumos, kad turētājs nav norādīts vai transportlīdzeklis ir noņemts no uzskaites, sodīts var tikt transportlīdzekļa īpašnieks (valdītājs), vai gadījumos ja tiek norādīts, pārvadātājs, kas veic kravas pārvadājumus.

Autoceļu nodevas samaksas kontroles automatizētā sistēma, kas ļauj veikt autoceļu lietošanas nodevas samaksas kontroli neapturot transportlīdzekli, paredz, ka uz valsts autoceļiem tiks uzstādītas iekārtas, ar kuru palīdzību varēs veikt nodevas samaksas kontroli. Par autoceļu posma lietošanu ar transportlīdzekli, par kuru nebūs veikta autoceļu nodevas samaksa, tiks sastādīts administratīvo pārkāpumu protokols. 

Pēc SM iniciatīvas, LVC no 2017. gada 14. decembra līdz 2018. gada 15. jūnijam realizēja autoceļu nodevas samaksas kontroles pilotprojektu, lai noskaidrot, cik liela daļa nodevas maksātāju nav veikuši nodevas samaksu, kā arī samaksu ir veikuši vai veikuši neatbilstošā apmērā. Kontroles pilotprojekts tika veikts uz valsts galvenā autoceļa Rīga–Daugavpils–Krāslava–Baltkrievijas robeža (Pāternieki)(A6) un valsts galvenā autoceļa Krievijas robeža (Grebņeva)– Rēzekne–Daugavpils–Lietuvas robeža (Medumi)(A13). Pārbaudot visus, šajās vietās braukušos, transportlīdzekļus sešu mēnešu garumā, tika konstatēts, ka par 16% transportlīdzekļiem, nav veikta nodevas samaksa par valsts galveno un reģionālo autoceļu lietošanu. Tādejādi valsts budžetā netiek iekasēti vidēji 340 000 euro mēnesī jeb 4,08 miljoni euro gadā. 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Sestdiena
2024. g. 20. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602