Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Nosaka stingrāku regulējumu apsardzes pakalpojumu iepirkumu veikšanai
Izdrukāt

Nosaka stingrāku regulējumu apsardzes pakalpojumu iepirkumu veikšanai

20.02.2019

14.februārī Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Publisko iepirkumu likumā. Ar grozījumiem ir noteikts stingrāks regulējums apsardzes pakalpojumu iepirkumu veikšanai, lai ierobežotu nepamatotu valsts finansējuma saņemšanu un mazinātu ēnu ekonomikas izplatību šajā pakalpojumu nozarē. 

Kā likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori Finanšu ministrijā, balstoties uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem, apsardzes nozarē ir augsti ēnu ekonomikas rādītāji, tostarp liels “aplokšņu” algu risks. Tāpat VID ir konstatējis, ka publiskajos iepirkumos par apsardzes pakalpojumu sniegšanu nereti uzvar tieši augsta riska nodokļu maksātāji. 

Likuma grozījumi nosaka, ka pasūtītājam, veicot apsardzes pakalpojumu iepirkumu, būs pienākums pārbaudīt, vai uz piegādātājiem neattiecas likumā noteiktie pretendentu izslēgšanas noteikumi, un izslēgt tos pretendentus, uz kuriem tie attiecas. Līdz šim spēkā esošais regulējums šādu pienākumu neparedzēja. Tādējādi publiskajos iepirkumos par apsardzes pakalpojumiem netika ierobežota valsts finansējuma saņemšana un sadarbība ar personām, kurām ir neizpildītas saistības pret valsti vai pastāv citi iemesli to izslēgšanai no iepirkuma, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori. 

Ar likuma grozījumiem precizēts, ka patstāvīga atbildība par iepirkuma veikšanu paredzēta, ja pasūtītāja struktūrvienība saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kompetenci neatkarīgi veic iepirkumu un slēdz iepirkuma līgumu vai vispārīgo vienošanos, un to finansē no tās rīcībā esošiem finanšu līdzekļiem konkrētā iepirkuma veikšanai. Tas nepieciešams, lai novērstu gadījumus, kad pasūtītājs nodod iepirkuma faktisko veikšanu tā struktūrvienībām, kurām nav patstāvīgas atbildības par to. 

Ar likuma grozījumiem precizētas arī iepirkuma dokumentācijas uzglabāšanas prasības. 

Tāpat ar likuma grozījumiem ir noteikts iepirkuma procedūru piemērošanas izņēmums Akadēmiskās informācijas centra vai Eiropas augstākās izglītības kvalitātes nodrošināšanas reģistrā iekļautas kvalitātes nodrošināšanas aģentūras sniegtajiem pakalpojumiem studiju virziena novērtēšanas procesā. Šiem pakalpojumiem nepiemēros likumā noteiktās iepirkuma procedūras.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 28. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602