Plāno pilnveidot sabiedriskā labuma procesu - www.d-k.lv


5. jūlijā Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Finanšu ministrijas sagatavoti grozījumi Sabiedriskā labuma organizāciju (SLO) likumā. Likumprojekts ir izstrādāts ar mērķi pilnveidot sabiedriskā labuma procesu un uzlabot SLO un nodokļu administrācijas sadarbību.

Grozījumi nosaka konkrētu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīcību SLO uzraudzības funkcijas veikšanai, kā arī skaidrākus SLO statusa piešķiršanas kritērijus.  Lai pilnvērtīgāk izvērtētu organizāciju atbilstību SLO statusam, biedrībai, nodibinājumam vai reliģiskajai organizācijai vismaz gadu kopš tās dibināšanas ir jādarbojas kādā no SLO jomām.

Tāpat noteikts, ka VID visa veida saziņa ar SLO, veicot VID izdoto administratīvo aktu vai citas informācijas paziņošanu, notiek, izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Sistēmas lietošanai pašlaik ir pieteikušās 99,9% no reģistrētajām SLO.

Likumprojekts paredz, ka sabiedriskā labuma komisijas personālsastāvu ar rīkojumu apstiprina VID ģenerāldirektors nevis Ministru kabinets, tādējādi mazinot administratīvo slogu.

Likumprojektā ir noteikts, ka par visiem biedrības, nodibinājuma vai reliģiskās organizācijas darbības gadiem ir jābūt iesniegtiem gada pārskatiem, tai skaitā atjaunojot SLO statusu. Tādējādi uz SLO statusu varēs pretendēt tikai, ja būs izpildīti normatīvajos aktos noteiktie pienākumi attiecībā uz pārskatu iesniegšanu, un VID rīcībā būs pilna informācija par biedrības, nodibinājuma un reliģiskās organizācijas darbību un mantas vai finanšu līdzekļu izcelsmi. Tas ļaus pārliecināties, vai SLO dibināšanas mērķis ir sabiedriskā labuma darbības veikšana.

SLO ir biedrības un nodibinājumi, kuru statūtos, satversmē vai nolikumā norādītais mērķis ir sabiedriskā labuma darbība, kā arī reliģiskās organizācijas, kas veic sabiedriskā labuma darbību. Šīm biedrībām, nodibinājumiem un organizācijām ir piešķirts SLO statuss un tās izlieto savus ienākumus darbībām, kurām nav komerciāla rakstura un kuras vērstas uz sabiedriskā labuma darbības nodrošināšanu. SLO darbība veicama VID lēmumā par SLO statusa piešķiršanu  noteiktajās jomās.

Par priekšlikumiem grozījumos SLO likumā vēl diskutēs ministrijas un nozare, kā arī Ministru kabinets un Saeima.