Saeima konceptuāli atbalsta iniciatīvu organizēt čeku spēli - www.d-k.lv


21.jūnijā Saeima konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas paredz rīkot čeku spēli. Mudinot pircējus par saņemto pakalpojumu vai iegādāto preci pieprasīt kases čeku, kvīti vai biļeti, spēli iedzīvotājiem plānots piedāvāt kā vienu no pasākumiem ēnu ekonomikas apkarošanai. 

Par likumprojekta virzību atbildīgā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, apspriežot grozījumus, identificējusi vairākus problēmjautājumus, tostarp par spēles tehnisko risinājumu, vietnes adresi, kur reģistrēt čekus, kā arī paša likuma projekta nosaukumu, pauž Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns un atzīmē, ka starp likumprojekta lasījumiem regulējuma pilnveidošanai strādās darba grupa. 

Čeku spēles likumprojekts paredz noteikt spēles sarīkošanas kārtību, kā arī uzvarētāju izlozi un laimestu saņemšanu.  

Plānots, ka iedzīvotāji spēlē varēs piedalīties neierobežotu reižu skaitu, īpašā vietnē reģistrējot pirkumu čekus, kuru vērtība ir vismaz pieci eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. 

Spēlei paredzēta nedēļas un mēneša izloze. Nedēļas izloze sāksies pirmdienā pulksten 00.00, bet noslēgsies svētdienā pulksten 23.59, un uzvarētājus noteiks katras nākamās nedēļas otrdienā. Nedēļas izlozei paredzētas 10 naudas balvas, katra 200 eiro vērtībā. 

Savukārt mēneša izlozi plānots sākt mēneša 1.datumā pulksten 00.00, bet noslēgt mēneša pēdējā datumā pulksten 23.59. Uzvarētāju noteiks katra nākamā mēneša otrajā otrdienā, un kā laimests plānots viena naudas balva trīs tūkstošu eiro apmērā.   

Likumprojektā paredzēts, ka uzvarējušos čekus noteiks gadījuma skaitļu ģenerators. Uzvarētājam laimesta saņemšanai būs jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā vai arī jāpiesakās elektroniskās deklarēšanās sistēmā. Saņemot laimestu, būs jāuzrāda oriģināls laimējušais čeks vai kvīts, kā arī jānorāda konta numurs, kurā ieskaitīt laimestu. Laimestus paredzēts izmaksāt 14 dienu laikā, un tos neapliks ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. 

Čeku spēles likumprojekts Saeimai jāskata vēl otrajā un trešajā lasījumā.