Vecākiem ir jāsaņem piemaksa pie pensijas no savu bērnu nodokļiem - www.d-k.lv


Labklājības ministrija (LM) uztur aktuālu ideju par to, ka pensionāru izmaksājamajai pensijai jāpiešķir piemaksa - viens procentpunkts no viņu bērnu veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām savu pensiju apdrošināšanai.

Tas uzsvērts informatīvajā ziņojumā „Par senioru dzīves kvalitātes uzlabošanu", ko 28. jūnijā izskatīja un pieņēma zināšanai valsts sekretāru sanāksmē. Par to tagad tiks gaidīti atzinumi no ministrijām, pēc kā jautājums tiks skatīts valdības sēdē. Ja Ministru kabinetā to atbalstīs, tad grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" tiks iekļauti 2019. gada budžeta likumprojektu paketē.

"Šāda sistēma gan veicinās nodokļu maksāšanu Latvijā, gan paaudžu solidaritāti. Mums ir būtiski vēlreiz parādīt, ka tie, kas godprātīgi vispārējā režīmā maksā nodokļus, ir ieguvēji. Šoreiz tiešā veidā sniedzot atbalstu saviem vecākiem - pensionāriem. Turklāt šādi netiks palielināts nodokļu slogs," uzskata labklājības ministrs Jānis Reirs.

Ja LM ideja īstenosies, šādu atbalstu saviem vecākiem sniegs tikai tie nodokļu maksātāji, kuri tos maksā vispārējā režīmā ar likmi 35,09%. Turklāt, jo vairāk būs bērnu, kas maksā nodokļus Latvijā, jo lielāku pensijas piemaksu saņems vecāki. Piemēram, ja algas apmērs ir 500 eiro mēnesī, tad vecākiem novirzītais viens procentpunkts veidos gada piemaksu 60 eiro apmērā. Ja šo piemaksu saņems abi vecāki, tad summa tiks sadalīta uz pusēm.