FM aicina sabiedrību iesaistīties konsultācijā par ES PVN likmju politiku - www.d-k.lv


Šobrīd saskaņā ar Eiropas Komisijas 2016.gada rīcības plānu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) jomā notiek darbs pie stipras vienotās Eiropas PVN zonas izveides, veidojot pāreju uz galīgo PVN sistēmu, kas balstīta uz principu, ka PVN uzliek galamērķa valstī. Līdz ar galīgās PVN sistēmas ieviešanu komersanti vairs negūs būtisku labumu no tā, ka veic uzņēmējdarbību dalībvalstī ar zemāku PVN likmi.

Eiropas Savienībā PVN likmes piemēro saskaņā ar Padomes 2006.gada 28.novembra direktīvā 2006/112/EK par kopējo pievienotās vērtības nodokļa sistēmu noteikto. Šobrīd direktīvas III pielikumā ir uzskaitītas visas tās preces un pakalpojumi, kam dalībvalstis pēc izvēles var piemērot PVN samazināto likmi. Latvija no minētā sarakstā uzskaitītajām 22 preču un pakalpojumu grupām piemēro PVN samazināto likmi 10 preču un pakalpojumu grupām. Vēl dalībvalstis piemēro PVN samazinātās likmes tām precēm un pakalpojumiem, kam tika piešķirtas atkāpes no vispārējā principa, kļūstot par Eiropas Kopienas dalībvalsti. Šīs tiesības nav domātas citām dalībvalstīm, tādējādi ir radusies nevienlīdzīga situācija starp dalībvalstīm. Latvijai ir piešķirta viena atkāpe no vispārējā principa piemērot PVN 0 procentu likmi ar tiesībām atskaitīt priekšnodokli, t.i., pasažieru pārvadājumiem starptautiskajos maršrutos, arī pasažieru pārvadājumiem uz citām dalībvalstīm, ja pasažieris šķērso Latvijas Republikas valsts robežu, kā arī tās bagāžas pārvadājumam, kuru pasažieris ved sev līdzi, un tā transportlīdzekļa pārvadājumam, ar kuru viņš ceļo.

Lai nodrošinātu dalībvalstīm vienlīdzīgas iespējas piemērot PVN samazinātās likmes pēc galīgās PVN sistēmas ieviešanas, Eiropas Komisija 2018.gada 19.janvārī ir nākusi klajā ar priekšlikumu Padomes Direktīvai, ar ko Direktīvu 2006/112/EK groza attiecībā uz pievienotās vērtības nodokļa likmēm.

Minētā priekšlikuma galvenie virzieni ir:

Vēršam uzmanību, ka ar minēto Eiropas Komisijas priekšlikumu netiek mainīts nosacījums, ka PVN standartlikme dalībvalstī tiek noteikta ne mazāka par 15 %.

Lai sagatavotu Latvijas nacionālo pozīciju par Eiropas Savienības PVN likmju politiku, Finanšu ministrija vēlas iesaistīt sabiedrību minētā Eiropas Komisijas priekšlikuma apspriešanā. Tādējādi akadēmiķi, nevalstiskās organizācijas un citi interesenti tiek aicināti ar šo priekšlikumu iepazīties Finanšu ministrijas mājas lapā www.fm.gov.lv un līdz 2018.gada 15.aprīlim sniegt savu viedokli, adresējot to Finanšu ministrijai uz elektroniskā pasta adresi nnd@fm.gov.lv.