Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Valdība akceptē pasažieru pārvadājumu jomu regulējošo noteikumu paketi
Izdrukāt

Valdība akceptē pasažieru pārvadājumu jomu regulējošo noteikumu paketi

19.03.2018

6. martā Ministru kabinets akceptēja noteikumu paketi, kas turpmāk noteiks kārtību, kādā veicami pasažieru komercpārvadājumi ar taksometriem un ar vieglo automobili. Jaunie noteikumi attieksies gan taksometriem, gan uz uzņēmējiem, kas vēlēsies pasažieru komercpārvadājumus piedāvāt, izmantojot tīmekļvietni vai mobilo lietotni kā, piemēram, „Taxify” un „Uber”.

2018. gada 1. martā ar grozījumiem “Autopārvadājumu likumā” ir ieviests jauns pasažieru komercpārvadājumu veids – pasažieru komercpārvadājumi ar vieglo automobili.  Tas ir pārvadājuma pakalpojums ar vieglo transportlīdzekli līdztekus pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru, kurš tiek piedāvāts, pieprasīts un apstiprināts, izmantojot tikai elektronisko sakaru līdzekļus tiešsaistes režīmā tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē, un par kuru apmaksa tiek veikta tikai bezskaidrā naudā, izmantojot  aplikāciju.

Šajā saistībā valdība akceptēja 5 noteikumu paketi, kas turpmāk regulēs pasažieru pārvadājumus ar taksometriem un vieglo automobili:

- “Noteikumi par valsts nodevu par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu komercpārvadājumiem ar autotransportu";
- “Pasažieru komercpārvadājumu ar vieglo automobili noteikumi";
- Noteikumi “Prasības plānošanas reģiona un republikas pilsētas speciālās atļaujas (licences) saņemšanai un kārtība, kādā veicami pasažieru komercpārvadājumi ar taksometru";
- “Pasažieru komercpārvadājumu ar taksometru un vieglo automobili vadītāja reģistrācijas noteikumi";
- "Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Autotransporta direkcija" maksas pakalpojumu cenrādis".

Noteikumi paredz noteikt vienotu valsts nodevas apmēru 50eiro par licences izsniegšanu, kas pārvadātājam jāsamaksā pirms licences pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru vai vieglo automobili saņemšanas.

Vienlaikus ar noteikumiem tiek grozīts valsts nodevas apmērs par licenču izsniegšanu kravas komercpārvadājumiem un pasažieru komercpārvadājumiem ar autobusiem. Turpmāk valsts nodeva par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu ir noteikta 22 eiro, par speciālās atļaujas (licences) maiņu – 8 eiro. Savukārt par dublikāta izsniegšanu noteikta valsts nodeva 22 eiro apmērā, kā par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu.

Valdības akceptētie noteikumi paredz, ka pasažieru komercpārvadājumiem ar vieglo automobili būs jāsaņem speciālā atļauja (licence) un licences kartīte transportlīdzeklim, kuru izmanto pārvadājumos. Speciālo atļauju (licenci) izsniegs uz četriem gadiem VSIA “Autotransporta direkcija”. Noteikumi nosaka prasības speciālās atļaujas (licences) un licences saņemšanai un kārtību, kādā veicami pasažieru komercpārvadājumi ar vieglo automobili, tajā skaitā informācijas saturu, kam jābūt nodrošinātam tīmekļvietnē vai mobilajā aplikācijā.

Savukārt taksometru pārvadājumiem speciālās atļaujas (licences) izsniegs republikas pilsētu pašvaldības un plānošanas reģioni uz četriem gadiem. Noteikumi paredz noteikt vienotas prasības licences un licences kartītes saņemšanai.

Ar noteikumiem noteikts taksometru radītā vides piesārņojuma ierobežojumus un siltumnīcas efekta gāzu emisiju apjoms plānošanas reģionos, proti, transportlīdzeklim, kuru izmantos pasažieru komercpārvadājumos plānošanas reģionos, kas ir aprīkots ar iekšdedzes dzinēju vai pēc savas konstrukcijas ir aprīkots ar iekšdedzes dzinēju un kā mehānisku dzinējspēku izmanto enerģiju no transportlīdzeklī glabātas elektroenerģijas vai dzinējspēka glabāšanas iekārtas (piemēram, akumulators, kondensators, spararats vai ģenerators u.c.), kas pirmo reizi reģistrēts pēc 2008. gada 31. decembra, radītā oglekļa dioksīda (CO2) izmešu maksimālais daudzums gramos (g) uz vienu kilometru (km) nepārsniedz 150 g, bet  transportlīdzeklim, kas pirmo reizi reģistrēts pirms 2008. gada 31. decembra, motora tilpums kubikcentimetros (cm3) nepārsniedz 2000 cm3. Šim prasību izpildei noteikts pārejas periods līdz 2019. gada 1. janvārim.

Lai nodrošinātu pakāpenisku speciālo atļauju (licenču) un licences kartīšu izsniegšanu un neradītu papildu administratīvo un finansiālo slogu pārvadātājiem, kuri jau veic pasažieru komercpārvadājumus ar taksometriem, atsevišķām tiesību normām paredzēts noteikt pārejas periodu:

- prasības par taksometra vadītāju reģistrāciju piemēro no 2018. gada 1. jūnija;
- pārvadātājiem, kuriem licences kartītes piešķirtas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, noteikto prasību par transportlīdzekļa turējuma reģistrāciju piemēro no 2019. gada 1. janvāra;
- prasības par taksometru radītā vides piesārņojuma ierobežojumiem un siltumnīcefekta gāzu emisiju apjomu plānošanas reģionos piemēro no 2019. gada 1. janvāra;
- prasības par karšu norēķinu (POS) terminālu lietošanu, ja licences darbības teritorijā pirms šo noteikumu spēkā stāšanās pašvaldība nav noteikusi obligātu prasību pārvadātājiem nodrošināt iespēju taksometros norēķināties par pakalpojumiem, veicot bezskaidras naudas norēķinus, izmantojot karšu norēķinu terminālus, piemēro no 2019. gada 1. janvāra.

Noteikumi paredz, ka turpmāk visiem autovadītājiem, kas veic pasažieru komercpārvadājumus ar taksometru un vieglo automobili, būs jāreģistrējas Taksometru vadītāju reģistrā. Taksometru vadītāju reģistru veidos un uzturēs VSIA “Autotransporta direkcija”. 

Taksometru vadītāju reģistrā būs iekļauts: reģistrācijas datums, termiņš, personas (vadītāja) vārds un uzvārds, personas kods un fotogrāfija, kas tiks izvietota arī uz vadītājam izsniedzamās reģistrācijas apliecības. Taksometru vadītāju reģistra dati, izņemot personas kodu un fotogrāfiju, būs pieejami publiski, savukārt Latvijas autopārvadājumu kontroles institūcijām Taksometru vadītāju reģistrs pilnā apmērā pieejams, izmantojot autorizētu piekļuvi. Taksometra vadītāja apliecība būs jāizvieto transportlīdzekļa salonā, ierastās taksometra vadītāja vizītkartes vietā. Pasažierim būs iespēja, tiešsaistē ievadot reģistrācijas numuru, VSIA “Autotransporta direkcija” tīmekļvietnē pārliecināties, vai taksometra vadītājs ir reģistrēts Taksometru vadītāju reģistrā. Reģistrācija Taksometru vadītāju reģistrā personām  jāveic līdz 2018. gada 31. maijam.

Valdības akceptētie grozījumi noteikumos par VSIA “Autotransporta direkcija” maksas pakalpojumu cenrādi nosaka, ka pasažieru komercpārvadājumu ar taksometru un vieglo automobili vadītāju reģistrāciju maksas pakalpojuma cena par vadītāja reģistrāciju būs 50 eiro, bet par licences kartīti – 3,56 eiro.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 29. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602