Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Skaidros IIN likuma piemērošanas kārtību no 2018. gada
Izdrukāt

Skaidros IIN likuma piemērošanas kārtību no 2018. gada

04.01.2018

19. decembrī Ministru kabinets (MK) izskatīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavotos grozījumus MK noteikumos (turpmāk – noteikumu projekts) – likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (turpmāk – likums) normu piemērošanas kārtībā.

Ņemot vērā, ka likumā  tiek noteikti jauni dzīvības apdrošināšanas (ar līdzekļu uzkrāšanu) prēmiju maksājumu un iemaksu privātajos pensiju fondos apmēri (limiti), kādus maksātājs ir tiesīgs iekļaut savos taksācijas gada attaisnotajos izdevumos, noteikumu projektā tiek paskaidrota veikto maksājumu atskaitīšanas kārtība no maksātāja ienākumiem gadījumos, ja šādus atskaitījumus no maksātāja līdzekļiem veic maksātāja darba devējs kopā ar dzīvības apdrošināšanas (ar līdzekļu uzkrāšanu) prēmiju maksājumiem un iemaksām privātajos pensiju fondos, kas veikti no darba devēja līdzekļiem.

Savukārt sakarā ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresīvās likmes ieviešanu, noteikumu projektā iekļauts skaidrojums un piemēri par nodokļa piemērošanas un aprēķināšanas kārtību atsevišķās iespējamās situācijās. Piemēram, ja maksātājs taksācijas gada laikā pie viena ienākuma izmaksātāja saņem gan algota darba ienākumus, gan cita veida ienākumu, kas nav algota darba ienākums, ja maksātājs pie viena ienākuma izmaksātāja saņem vairākus cita veida ienākumus, kas nav algota darba ienākums, vai, ja maksātājs vienlaicīgi saņem gan algota darba ienākumu, gan arī pensiju. Tāpat tiek skaidrota arī progresīvās likmes piemērošana algota darba ienākumam gan mēneša, gan gada griezumā.

Noteikumu projekts paskaidro arī progresīvās nodokļu likmes piemērošanu pa nepilnu kalendāra mēnesi, kā arī paskaidro, kas tiek uzskatīta par ienākuma gūšanas dienu, saņemot ienākumu no autoratlīdzības līguma un/vai uzņēmumu līguma, kā arī, kas tiek uzskatīta par ienākuma gūšanas dienu,  darba devējam taksācijas gadā aprēķinot un izmaksājot prēmijas par pirmstaksācijas periodu.

Noteikumu projektā tiek iekļauts arī skaidrojums par to, ka darba devējam, apmaksājot darba koplīgumā noteiktos darbinieka ēdināšanas izdevumus, kas nepārsniedz 480 eiro gadā, par minēto ar nodokli neapliekamo ienākumu, līdz pēctaksācijas gada 1.februārim ir jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā paziņojums par fiziskajai personai izmaksātajām summām.

Noteikumu projektā tiek norādīts, kāda informācija ir iekļaujama ieguldījumu konta izrakstā, kuru ieguldījumu pakalpojumu sniedzējs izsniedz ieguldījumu konta īpašniekam. 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 28. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602