Tiks noteikta sociālā uzņēmuma statusa piešķiršanas kārtība - www.d-k.lv


Lai nodrošinātu Sociālā uzņēmuma likuma piemērošanu no 2018. gada 1. aprīļā izstrādāts Ministru kabineta noteikumu projekts „Noteikumi par sociālās atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju grupām un sociālā uzņēmuma statusa piešķiršanas, reģistrēšanas un uzraudzības kārtību”. Tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Plānotie noteikumi nosaka sociālā uzņēmuma statusa iegūšanai iesniedzamos dokumentus, kā arī to iesniegšanas un sociālā uzņēmuma statusa piešķiršanas kārtību, sociālā uzņēmuma uzraudzības kārtību, darbības rādītājus un to izvērtēšanas kritērijus. Tāpat noteikumos plānots noteikt sociālo uzņēmumu reģistra saturu, kā arī reģistra darbības, aktualizācijas un izmatošanas kārtību. 

Sociālā uzņēmuma likums nosaka, ka sociālā uzņēmuma statusu var iegūt sabiedrības ar ierobežotu atbildību, ja to statūtos noteiktais mērķis ir sociālās atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju grupu nodarbinātība, tādējādi noteikumos tiek definētas sociālās atstumtības riskam pakļautās iedzīvotāju grupas. Sociālās atstumtības riskam pakļautās iedzīvotāju grupas ir tādas iedzīvotāju grupas, kurām ir apgrūtinātas iespējas gūt pietiekamus ienākumus, saņemt dažādus pakalpojumus un preces, kuras ir būtiski nepieciešamas pilnvērtīgai funkcionēšanai sabiedrībā. Šāda atstumtība var rasties nabadzības un bezdarba dēļ, diskriminācijas dēļ, piederības kādai noteiktai sabiedrības grupai u.c. faktoru dēļ.

Saskaņā ar plānotajiem noteikumiem, sociālās atstumtības riskam pakļautas personas ar invaliditāti, personas ar garīga rakstura traucējumiem, personas, kurām noteikta atbilstība trūcīgas ģimenes (personas) statusam, ilgstošie bezdarbnieki vecumā no 15 līdz 29 gadiem un vecāki par 50 gadiem, ar nepietiekošām, zemām un darba tirgum neatbilstošām zināšanām un prasmēm vai personas pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. Tāpat sociālās atstumtības riskam pakļauta etniskā minoritāte romi, personas, kuras atbrīvotas no ieslodzījuma vietas, personas ar alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vielu, azartspēļu vai datorspēļu atkarības problēmām, kā arī personas, kuru dzīvesvieta ir deklarēta naktspatversmē.  Turklāt riska grupās  ir iekļauti cilvēktirdzniecības upuri, bēgļi un alternatīvo statusu ieguvušās personas, kā arī bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni vecumā no 15 gadiem, kā arī šai grupai atbilstošas pilngadīgas personas līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, t.sk. pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanas.

Sociālā uzņēmuma likuma mērķis ir veicināt sabiedrības dzīves kvalitātes uzlabošanu un sekmēt sociālās atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju grupu nodarbinātību, radot labvēlīgu sociālās uzņēmējdarbības vidi.