Jaunās normas Nodokļu reformas ietvaros - www.d-k.lv


14. novembrī Ministru kabinets (MK) izskatīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavotos grozījumus MK noteikumos (turpmāk – noteikumu projekts) par likuma “Par iedzīvotāju ienākumu nodokli” (turpmāk – IIN likums) normu piemērošanas kārtību. No nākamā gada 1. janvāra Nodokļu reformas ietvaros spēkā stāsies būtiskas izmaiņas IIN likumā, tādējādi, lai nodrošinātu sabiedrībai viennozīmīgi izprotamus attiecīgo tiesību normu piemērošanas principus, noteikumu projektā ir iekļauts regulējums, kas paskaidro jauno normu piemērošanu.

Nodokļu reformas ietvaros veiktie grozījumi skars dažādas jomas, tostarp progresīvo nodokļa likmi, saimnieciskās darbības izdevumos iekļaujamo izdevumu 80% ierobežojumu, pamatlīdzekļu nolietojuma noteikšanu, izlozes un azartspēles, autoratlīdzību saņēmējiem piemērojamo attaisnoto izdevumu apmērus, apdrošināšanas prēmiju maksājumus, ienākumus no dividendēm un citas.

No 1. janvāra tiek ieviesta progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme – attiecīgi algām līdz 20 tūkstošiem eiro gadā IIN būs 20%, algām no 20 tūkstošiem līdz 55 tūkstošiem eiro – 23%, savukārt algām, kas gadā pārsniegs 55 tūkstošus eiro, – 31,4%. Līdz ar to noteikumu projektā iekļauti skaidrojumi un piemēri nodokļa piemērošanas un aprēķināšanas kārtībai atsevišķās iespējamās situācijās. Tāpat tiek skaidrota arī progresīvās likmes piemērošana algota darba ienākumam gan mēneša, gan gada griezumā.

Noteikumu projektā tiek skaidrota normas piemērošanas kārtība dažādām situācijām, kas izriet no tā, ka ar nākamā gada 1.janvāri saimnieciskās darbības veicējs, aprēķinot ar nodokli apliekamo ienākumu no saimnieciskās darbības, saimnieciskās darbības izdevumos būs tiesīgs iekļaut ar saimniecisko darbību saistītos izdevumus tādā apmērā, kas nepārsniedz 80% no fiziskās personas kopējiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem.

Atsevišķiem autoratlīdzību saņēmējiem noteikumu projekts paredz labvēlīgākus apstākļus, nosakot, ka turpmāk no autoratlīdzības (honorāra) summas būs atskaitāmi attaisnotie izdevumi 50% apmērā. Izņēmums – no autoratlīdzības (honorāra) summas par literāriem darbiem (tai skaitā darbiem, kas radīti, izdoti, izpildīti vai citādi izmantoti presē un citos masu informācijas līdzekļos) būs atskaitāmi attaisnotie izdevumi 25% apmērā.

Noteikumu projektā tiek skaidrota normatīvā regulējuma piemērošana attiecībā uz pamatlīdzekļu nolietojuma noteikšanu, jo ar 2018.gada 1.janvāri IIN likumā tiek integrēts (no likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”) atsevišķs normatīvais regulējums attiecībā uz pamatlīdzekļu nolietojuma noteikšanu.

Sākot ar nākamā gada 1.janvāri, ar nodokli apliek tādus izložu un azartspēļu laimestus, kuru vērtība pārsniedz 3000 eiro. Līdz ar to noteikumu projektā ar piemēriem tiek skaidrotas izložu un azartspēļu laimestiem piemērojamās likmes un nodokļa uzlikšanas kārtība atsevišķās iespējamās situācijās, piemēram, taksācijas gada laikā saņemot laimestus pie dažādiem izložu un azartspēļu organizētājiem, saņemot gan ar nodokli apliekamus, gan neapliekamus laimestus.

Savukārt grozījumi IIN likumā paredz, ka ar nākamā gada 1.janvāri, dividendes netiek apliktas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, ja tās ir apliktas ar uzņēmumu ienākuma nodokli saskaņā ar Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumu. Līdz ar to dividendēm, kuras iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji saņem no ārvalstīm, tiek piemērots pamatprincips – ja maksātājs var pierādīt, ka par dividendēs sadalāmo peļņu ārvalstī ir samaksāts uzņēmumu ienākuma nodoklis vai tam pielīdzināms nodoklis, vai no dividendēm ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, Latvijā dividendēm iedzīvotāju ienākuma nodoklis vairs netiek uzlikts. Jāņem vērā, ka minētais princips netiek piemērots attiecībā uz dividendēm, kuras maksātājs saņem no zemu nodokļu un beznodokļu valstīm vai teritorijām. Šajā gadījumā dividendes apliekamas ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 20% apmērā.

Lai saņemtu IIN likumā noteiktos iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus attiecībā uz apdrošināšanas prēmiju maksājumiem, ar nākamā gada 1.janvāri tiek pagarināts dzīvības apdrošināšanas līguma (ar līdzekļu uzkrāšanu) darbības minimālā termiņa periods no pieciem uz desmit gadiem.