Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Rosina vienkāršot patentmaksas maksāšanas kārtību
Izdrukāt

Rosina vienkāršot patentmaksas maksāšanas kārtību

20.09.2017

Patentmaksai varēs pieteikties, izmantojot mobilo aplikāciju.

Ar mērķi uzlabot patentmaksas regulējumu Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi izmaiņas kārtībā, kādā piemērojama patentmaksa un tās apmēri fiziskās personas saimnieciskajai darbībai noteiktā profesijā.

Regulējums izstrādāts, lai samazinātu administratīvo slogu patentmaksas maksātājiem, paredzot vienkāršot pieteikšanās un patentmaksas maksāšanas kārtību, tostarp piedāvājot iespēju izmantot mobilo aplikāciju.

Pašlaik patentmaksām ir atšķirīgas maksas atkarībā no konkrētās profesijas un svārstās no 43 līdz 100 eiro atkarībā no sadalījuma pa reģioniem un profesijām. Grozījumi paredz noteikt vienotu maksas apmēru: Rīgā - 100 EUR/mēn., bet ārpus Rīgas - 50 EUR/mēn., saglabājot samazinātu patentmaksas apmēru pensionāriem un personām ar I. un II. grupas invaliditāti - 9 EUR/6 mēn. vai 17 EUR/gadā.

Arī saimniecisko darbības veidu sadalījums šobrīd ir pārāk detalizēts un nav konsekvents. Tādēļ ministrija piedāvā atteikties no pārāk detalizēta saimnieciskās darbības veidu sadalījuma, nosakot jaunu konsolidētu sarakstu ar amatiem un profesijām, par kuriem var maksāt patentmaksu.

Uzlabojumi nepieciešami arī pieteikšanās kārtībā. Lai pieteiktos patentmaksām, personai nereti vairākkārt jādodas uz Valsts ieņēmumu dienestu - sākumā, lai pieteiktos, un vēlreiz vēlāk pēc maksājuma veikšanas bankā, lai nokārtotu formalitātes līdz galam. Turklāt pieteikšanās jāizdara vismaz 10 darbadienas iepriekš, tad divu dienu laikā jāsamaksā maksa.

Tādēļ tiek piedāvāts vienkāršot administrēšanas un samaksas kārtību, tajā skaitā, nosakot īsāku patentmaksas pieteikšanās un izskatīšanas termiņu - septiņas darba dienas. Paredzēts, ka personas varēs pieteikties elektroniski, izmantojot elektronisko deklarēšanās sistēmu, kā arī pilnīgi jaunu un līdz šim nodokļu administrēšanā nepielietotu veidu - pieteikties un samaksāt patentmaksu varēs arī, izmantojot mobilo aplikāciju.

Minētais regulējums attieksies uz fiziskām personām saimnieciskās darbības veicējiem, kuru ieņēmumi nepārsniedz 15 000 eiro gadā, kuri nenodarbina citas personas un veic saimniecisko darbību tādās jomās kā ādas un tekstilizstrādājumu amatniecība, apģērbu un apavu izgatavošana un labošana, pulksteņu un slēdzeņu labošana, kā arī citi sadzīves pakalpojumi, amatniecības izstrādājumu izgatavošana, floristika, fotografēšanas, videoieraksta un audioieraksta pakalpojumi, skaistumkopšanas pakalpojumi, privātie mājsaimniecības pakalpojumi un mājas aprūpes pakalpojumi. 

Kā zināms, patentmaksas maksātājs kā uzņēmējdarbības forma radās 2009. gadā, lai motivētu ekonomiski aktīvos cilvēkus, kas palikuši bez darba, uzsākt savu mazo biznesu un atgriezties ekonomiskajā apritē. Valsts mērķis bija radīt iespēju ikvienam iedzīvotājam uz atvieglotiem nosacījumiem attīstīt savu uzņēmējdarbību, tādējādi mazinot bezdarbu un sekmējot Latvijas tautsaimniecības izeju no krīzes.

Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Labklājības un Finanšu ministriju, kā arī mikro uzņēmējdarbību pārstāvošajām organizācijām, t.sk., biedrību LĪDERE, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Latvijas Darba devēju konfederāciju un citām izstrādāja patentmaksu regulējumu, kas paredz īpašu režīmu amatniecības un mazās saimnieciskās darbības veicējiem.

No 2010. gada 1. janvāra tika noteikts, ka fiziska persona, kas veic saimniecisko darbību noteiktās profesijās vai darbībās, var izvēlēties maksāt patentmaksu, kas ir galīgs nodokļa maksājums par fiziskās personas saimniecisko darbību noteiktā profesijā (pārsvarā amatniecības pakalpojumiem). Patentmaksas ir nodokļu maksājums, kas apvieno iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas. Patentmaksātājiem saimnieciskās darbības izdevumu uzskaite nav jāveic. Gada ienākumu deklarācijas iesniegšana nav obligāta.

2017. gadā ir reģistrēti vairāk kā 2000 patentmaksas maksātāji.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 28. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602