Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Atbildes grāmatvežiem uz pašiem aktuālākajiem jautājumiem, saistītiem ar mikrouzņēmumu
Izdrukāt

Atbildes grāmatvežiem uz pašiem aktuālākajiem jautājumiem, saistītiem ar mikrouzņēmumu

30.05.2013

Informatīvajā portālā www.d-k.lv (sadaļā- eksperta viedoklis) ievietots VID Nodokļu pārvaldes direktora vietnieces Daces Pelēkās raksts  „Mikrouzņēmumu sniegtie darbaspēka nodrošināšanas pakalpojumi”.

Šajā rakstā grāmatveži var saņemt atbildes uz pašiem aktuālākajiem jautājumiem, saistītiem ar mikrouzņēmumu.

2010.gada 1.septembrī stājās spēkā Mikrouzņēmumu nodokļa likums, kura izstrādes mērķis bija radīt nepieciešamos priekšnoteikumus bez darba palikušajiem iedzīvotājiem uzsākt uzņēmējdarbību, samazināt administratīvās prasības un vienkāršot uzņēmumu ienākuma nodokļa, iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu noteikšanas kārtību mikrouzņēmumiem.

Tomēr jau pēc nepilna gada tika konstatēts, ka šis nodokļa režīms tiek izmantots nodokļu plānošanai. Komersants pārtrauc darba tiesiskās attiecības ar komercsabiedrības darbiniekiem, bijušie darbinieki reģistrē komercreģistrā SIA, vienlaikus piesakoties kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji. Komersants noslēdz pakalpojuma līgumu ar jaundibināto SIA, kuru dalībnieki ir bijušie komersanta darbinieki. Izvērtējot šos gadījumus, ir konstatējamas simulatīva darījuma pazīmes – noslēgtais uzņēmuma līgums aizstāj darba līgumu un uzņēmuma līgumā norādītais pakalpojums ir identisks darba līgumā uzskaitītajiem darbinieka pienākumiem. Faktiski tā pati persona pret atlīdzību turpina veikt tos pašus pienākumus, tajā pašā darba vietā, izmantojot tos pašus darba veikšanai nepieciešamos rīkus.

Gadījumos, kad komersants darba līgumu aizstāj ar uzņēmuma līgumu, bet faktiski ir konstatējamas darba tiesiskajām attiecībām raksturīgās pazīmes, un bijušie darbinieki reģistrējas VID saimnieciskās darbības veicēju statusā vai komercreģistrā kā individuālie komersanti, tika piemērota likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8.panta 2.2daļa, kas ļauj novērst iespēju izvairīties no iedzīvotāju ienākuma nodokļa un iemaksu veikšanas pilnā apmērā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Otrdiena
2024. g. 23. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602