Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Grozījumi likumos, lai pilnveidotu finanšu konglomerātā esošo komercsabiedrību papildu uzraudzību
Izdrukāt

Grozījumi likumos, lai pilnveidotu finanšu konglomerātā esošo komercsabiedrību papildu uzraudzību

22.05.2013

Saeima galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus „Finanšu konglomerātu likumā”, „Kredītiestāžu likumā”, „Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā” un „Pārapdrošināšanas likumā”, kas pilnveido finanšu konglomerātā ietilpstošo komercsabiedrību papildu uzraudzības prasības.

Saskaņā ar likumu izmaiņām turpmāk visu uzraudzības instrumentu piemērošana tiks attiecināta ne tikai uz grupām, kuru mātes sabiedrības ir finanšu/apdrošināšanas pārvaldītājsabiedrības, bet arī uz grupām, kuru mātes sabiedrības ir jauktas finanšu pārvaldītājsabiedrības.


Likumi grozīti, jo līdzšinējais regulējums, veicot uzraudzību, pamatojoties uz konglomerāta struktūru, nevis riska profilu, radīja atšķirības konglomerātu uzraudzībā Eiropas Savienības dalībvalstīs. Uzraudzības prasību saskaņošana konglomerātu līmenī un kredītiestāžu un apdrošināšanas sektoru līmenī ļaus ņemt vērā riskus, kas rodas, apvienojoties dažādiem finanšu sektoriem un izveidojoties lielākām un sarežģītākām grupām.

Pilnveidotais tiesiskais regulējums attieksies uz kredītiestādēm, apdrošināšanas sabiedrībām, pārapdrošināšanas sabiedrībām, alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldniekiem, ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām un ieguldījumu brokeru sabiedrībām.

Ar izmaiņām arī tiek precizētas regulētās komercsabiedrības grupas un finanšu konglomerāta definīcijas, precizēta regulēto komercsabiedrību uzraudzības kārtība un tās koordinācija, informācijas sniegšana, kā arī kārtība, kādā dalībvalstu uzraudzības institūcijas veic savstarpējo sadarbību un informācijas apmaiņu jautājumos, kas skar finanšu konglomerātu uzraudzību.

Grozījumi „Pārapdrošināšanas likumā” un „Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā” nosaka jaunu garantijas fonda minimālo apmēru, ko atkarībā no apdrošināšanas veidiem veic apdrošināšanas sabiedrība vai nedalībvalsts apdrošinātāja filiāle un savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvās biedrības.

Savukārt ar grozījumiem „Kredītiestāžu likumā” turpmāk tiks nodrošināta vienota finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku maksājumu veikšanas kārtība Finanšu un kapitāla tirgus komisijas darbības finansēšanai. Līdzšinējais maksājumu apmērs, aprēķināšanas kārtība un pārskatu sniegšanas kārtība paliks nemainīga.

Ar grozījumiem „Kredītiestāžu likumā” arī pilnveidota kredītiestādes nodalāmo aktīvu un saistību novērtēšanas metodoloģija, kā arī, lai aizsargātu noguldītāju intereses un nodrošinātu finanšu stabilitāti, paredzēta ātrāka novērtēšana gadījumos, kad neatkarīgs novērtējums nav iespējams situācijas steidzamības dēļ.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Trešdiena
2024. g. 24. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602