Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Grozījumui Civilprocesa likumā reiderisma ierobežošanai
Izdrukāt

Grozījumui Civilprocesa likumā reiderisma ierobežošanai

22.04.2013

Saeima pieņēma grozījumus „Civilprocesa likumā”, nosakot speciālo tiesvedības kārtību lietās par kapitālsabiedrību dalībnieku (akcionāru) sapulces lēmumu atzīšanu par spēkā neesošiem. Šis ir viens no risinājumiem, lai stiprinātu investoru tiesisko aizsardzību, ierobežojot reiderismu – uzņēmumu neētisku vai prettiesisku pārņemšanu.

Ņemot vērā Valts prezidenta norādījumus, ka likumprojekts ietekmē tiesu darbību un tas pirms pieņemšanas pēc būtības bija jāvērtē arī tiesu varai.

Par likumprojekta virzību atbildīgā Juridiskā komisija likumprojektu nosūtīja izskatīšanai Tieslietu padomei.

Īpašu tiesvedības kārtību nepieciešams ieviest, lai kapitālsabiedrību iekšējos strīdus varētu izskatīt salīdzinoši īsos termiņos. Īpaši svarīgi tas ir gadījumos, ja prettiesiski tiek pārņemta uzņēmuma vadība − patlaban aizskartā persona par savu taisnību spiesta cīnīties vairākus gadus. Tikmēr komersanta manta tiek izsaimniekota un uzņēmums novests līdz maksātnespējai, norāda likumprojekta autori.

Lietas par kapitālsabiedrību dalībnieku (akcionāru) sapulces lēmumu atzīšanu par spēkā neesošiem speciālajā kārtībā skatīs Jelgavas pilsētas tiesa. Vienas tiesas noteikšana komercstrīdu gadījumos veicinās vienotu tiesu praksi, norāda likumprojekta autori. Tāpat šo lietu skatīšana vienā tiesā nodrošinās, ka tās iztiesā īpaši kvalificēti tiesneši un tas notiek pietiekami ātri.

Paredzēts, ka komercstrīdu lietas tiesa pirmajā instancē skatīs rakstveida procesā, un to izskatīs ne vēlāk kā mēneša laikā. Lietas skatīs tiesas sēdē, ja to lūdz kāda no pusēm vai to par nepieciešamu uzskata pati tiesa. Tādā gadījumā tiesas diena tiks noteikta 15 dienu laikā pēc paskaidrojuma saņemšanas vai tā iesniegšanas termiņa notecēšanas. 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Trešdiena
2024. g. 24. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602