Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Parāda atgūšanas pakalpojumu sniedzēju licencēšanas kārtība un izdevumu pieļaujamais apmērs
Izdrukāt

Parāda atgūšanas pakalpojumu sniedzēju licencēšanas kārtība un izdevumu pieļaujamais apmērs

31.01.2013

Ministru kabinets apstiprināja Ekonomikas ministrijas izstrādāto parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju licencēšanas kārtību, kā arī noteikumus par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi.

2012.gada 8.novembrī Saeima pieņēma Parādu ārpustiesas atgūšanas likumu, kur noteikts, ka parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam jāsaņem speciālā atļauja (licence), lai tas savas komercdarbības vai profesionālās darbības ietvaros būtu tiesīgs veikt ārpustiesas parāda atgūšanu kreditora vārdā vai uzdevumā.

Ministru kabineta noteikumi par parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju licencēšanas kārtību nosaka kā tiks izsniegta, izmantota, pārreģistrēta, apturēta un anulēta speciālā atļauja (licence) parāda atgūšanas pakalpojuma sniegšanai, kā arī nosaka valsts nodevas apmēru par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu un pārreģistrāciju, un prasības parāda ārpustiesas atgūšanas pakalpojuma sniedzējam speciālās atļaujas (licences) saņemšanai.

Parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju uzraudzību un licencēšanu veiks Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

Parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējiem līdz 2013.gada 1.maijam ir jāsaņem speciālā atļauja (licence) parādu atgūšanai. Licenci varēs saņemt gan fiziska, gan juridiska persona, kas savas profesionālās vai komercdarbības ietvaros vēlēsies sniegt parāda atgūšanas pakalpojumu. Plānots, ka licence tiks izsniegta uz trīs gadiem un valsts nodevas apmērs par licences izsniegšanu būs 2500 latu, savukārt valsts nodeva licences pārreģistrācijai būs 1000 latu.

Ministru kabineta noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi paredz, ka ārpustiesas parāda piedziņas pakalpojuma sniedzējs drīkst prasīt kompensēt izdevumus, kas saistīti ar parāda atgūšanu, taču tie kopumā nevar pārsniegt 12,00 LVL.

Tie ir izdevumi:

- par rakstiska paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam, kurā sniegta informācija par parāda esību un aicinājums labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības, un par nepieciešamajām darbībām parādnieka faktiskās kontaktinformācijas noskaidrošanai, ja parādnieks nav sasniedzams, – kopā ne vairāk kā piecus latus;
- par citām parāda atgūšanai papildus veiktajām darbībām – kopā ne vairāk kā septiņus latus parāda atgūšanas procesā, līdz parādnieks izpildījis maksājuma saistības pret parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju vai kreditoru.

Latvijas Ārpustiesas parādu piedzinēju asociācijas (LĀPPA) sniegtā informācija liecina, ka parādu atgūšanas procesa izmaksas var veidot no 6 līdz 74 LVL, savukārt vidējās parāda atgūšanas procesa izmaksas veido 36 LVL.

Procesa izmaksu svārstības atkarīgas no parādu atgūšanas pakalpojuma sniedzēja veiktajām darbībām - to skaita, secības, regularitātes un intensitātes.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 28. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602