Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Budžeta komisija konceptuāli atbalsta Euro ieviešanas likumprojektu
Izdrukāt

Budžeta komisija konceptuāli atbalsta Euro ieviešanas likumprojektu

17.12.2012

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija konceptuāli atbalstīja valdības sagatavoto Euro ieviešanas likumprojektu, kas paredz noteikt vispārīgos Eiropas Savienības vienotās valūtas – eiro – ieviešanas principus.

Jaunais likumprojekts eiro ieviešanai paredz vairākus pasākumus, kas skar skaidras un bezskaidras naudas nomaiņu, preču un pakalpojumu cenu paralēlu atspoguļošanu, grāmatvedības uzskaites pielāgošanu jaunās naudas ieviešanai, kā arī finanšu tirgus piemērošanas pasākumus.

Ir paredzēti vairāki pasākumi, lai novērstu nepamatotu cenu paaugstināšanu, tostarp cenu monitorings veikalos, bankās, pakalpojumu sniegšanas vietās, kā arī Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) kontroles tirdzniecības vietās.

Tāpat paredzēts aicināt uzņēmējus necelt cenas un piedalīties kampaņā „Godīgs eiro ieviesējs”.

Līdz ar eiro ieviešanu paredzēts divu nedēļu garš latu un eiro vienlaicīgas apgrozības periods, kad skaidrās naudas norēķinos varēs lietot gan latus, gan eiro, bet atlikums tiks izdots tikai eiro.

Pēc šī termiņa beigām norēķināties ar latiem vairs nevarēs un vienīgais likumīgais maksāšanas līdzeklis būs eiro. Bankomātos šajā laikā latus vairs nevarēs saņemt.

Likumprojektā paredzēts naudas summas pēc latu konvertācijas uz eiro noapaļot līdz tuvākajam centam, ņemot vērā trešo zīmi aiz komata – ja tā ir no nulles līdz četri, tad centa vērtību nemaina, ja trešā zīme aiz komata ir no pieci līdz deviņi, tad centu noapaļo par vienu vērtību uz augšu. Tas pats attieksies arī uz preču un pakalpojumu cenu konvertāciju, un to kontrolēs PTAC.

Latus pret eiro kredītiestādē bez maksas varēs samainīt sešu mēnešu laikā, Latvijas Bankā naudas maiņa būs bez termiņa un bez apjoma ierobežojuma, bet Latvijas Pasta nodaļās latus uz eiro varēs samainīt viena mēneša laikā. Norēķinu kontos esošās naudas summas latos automātiski tiks konvertētas eiro.

Lai komersantiem būtu iespēja pārveidot kases aparātus un kases sistēmu darbam ar eiro, paredzēts cenu paralēlas atspoguļošanas periods.

Trīs mēnešus pirms un sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas preču un pakalpojumu cenas būs jāatspoguļo gan latos, gan eiro. Tāpat latos un eiro tiks norādītas darījumu summas norēķinu dokumentos - čekos, kvītīs, pavadzīmēs.

Sākot ar eiro ieviešanas dienu grāmatvedības reģistros ieraksti būs jāizdara, par vērtības mēru lietojot tikai eiro. Tāpat eiro būs jāsagatavo gada pārskats vai finanšu pārskats par gadu, kas noslēdzas eiro ieviešanas dienā.

Plānots, ka Latvija no nacionālās valūtas latiem uz eiro pāries 2014.gada 1.janvārī.

No Latvijas Bankas un Eiropas Centrālās bankas ir saņemts apliecinājums, ka eiro centrālais kurss, ko ES Padome noteiks 2013.gada vasarā, būtiski neatšķirsies no pašreizējā - 0,702804 lati par vienu eiro.

Galīgajā lasījumā jauno likumu plānots pieņemt 31.janvārī.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 29. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602