Noteiks maksimālo ārpustiesas parāda atgūšanas izmaksu apmēru - www.d-k.lv


Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi noteikumus par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi.

Sadarbībā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) un Latvijas Ārpustiesas parādu piedzinēju asociāciju (LĀPPA) sagatavotie Ministru kabineta noteikumi š.g.6.decembrī nodoti starpinstitūciju saskaņošanai.

PTAC sniegtā informācija liecina, ka viena no būtiskākajām problēmām, uz kuru norāda patērētāji ārpustiesas parāda atgūšanas procesā, ir pārmērīgi augstas parāda atgūšanas pakalpojuma izmaksas.

Noteikumu projekts paredz, ka ārpustiesas parāda piedziņas pakalpojuma sniedzējs drīkst prasīt kompensēt izdevumus, kas saistīti ar parāda atgūšanu, taču tie kopumā nevar pārsniegt 12,00 LVL.

Tie ir izdevumi:
  - par rakstveida paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam, kurā sniegta informācija par parāda esamību un aicinājums labprātīgi veikt kavēto maksājuma saistību izpildi, uzsākot parāda atgūšanu, un par nepieciešamajām papildus veicamajām darbībām parādnieka faktiskās kontaktinformācijas noskaidrošanai, ja parādnieks nav sasniedzams, izmantojot kontaktinformāciju, kas norādīta kreditora un parādnieka noslēgtajā tiesiskajā darījumā - ne vairāk kā 5 latus;
  - par pārējām papildus veiktajām darbībām parāda atgūšanas procesā līdz parādnieks izpildījis maksājuma saistības – ne vairāk kā 7 latus.

Noteikumu projekts ietver arī regulējumu, kur noteikts, kādi izdevumi nav uzskatāmi par atlīdzināmajiem izdevumiem:

- par saskarsmi, kas veikta, neievērojot Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma noteiktās prasības;

- par saskarsmi, kas veikta 21 dienas laikā pēc rakstveida paziņojuma nosūtīšanas, kurā sniegta informācija par parāda esamību un aicinājums labprātīgi veikt saistību izpildi;

- par rakstisku atgādinājumu parādniekam par parāda esamību, kas nosūtīts vairāk kā vienu reizi 14 dienās vai vairāk kā trešo reizi parāda atgūšanas procesā;

- kā arī par darbībām, kas nav uzskatāmas par objektīvi nepieciešamām un pamatotām parāda atgūšanai, kā arī darbībām, kas ir pretrunā ar labu praksi.