Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Administratīvie sodi par pārkāpumiem ceļu satiksmē un komercdarbībā
Izdrukāt

Administratīvie sodi par pārkāpumiem ceļu satiksmē un komercdarbībā

23.11.2012

Saeimas Juridiskā komisija noslēdza darbu pie Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa  grozījumu trešā lasījuma redakcijas, kas paredz izmaiņas attiecībā uz pārkāpumiem ceļu satiksmē, komercdarbībā, kā arī necieņu pret valsts simboliem.

Likumprojekts paredz paaugstināt naudas sodu par nereģistrēta transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, līdzšinējo 20 latu vietā paredzot sodu no 40 līdz 100 latu apmērā.

Ar likuma grozījumiem paredzēts noteikt mazāku naudas sodu par luksofora papildsekcijas signāla neievērošanu, kas ir mazāk būtisks pārkāpums nekā aizliedzošā pamatsignāla neievērošana. Par braukšanu, ja papildsekcijā nav iedegts zaļās bultas signāls, mopēda vadītajam plānots izteikt brīdinājumu vai uzlikt sodu piecu latu apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam – no 20 līdz 40 latiem. Patlaban sods par aizliedzošā signāla neievērošanu netiek diferencēts un velosipēda vai mopēda vadītājam ir 10 lati, bet cita transportlīdzekļa vadītājam – no 20 līdz 100 latiem.

Savukārt sodu par braukšanu ar transportlīdzekli, kam ir nepietiekams riepu protektora dziļums, plānots attiecināt uz jebkuru transportlīdzekli, nevis tikai tādiem, ko izmanto komercpārvadājumos un pašpārvadājumos, kā tas ir patlaban.

Vadītājam par minēto pārkāpumu paredzēts izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu no 10 līdz 40 latiem, par transportlīdzekļa ekspluatāciju atbildīgajai personai – uzlikt naudas sodu no 40 līdz 100 latiem, bet juridiskajai personai – no 50 līdz 500 latiem.

Paredzēts arī ieviest atbildību mopēdu vadītājiem par braukšanu bez obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas (OCTA) – piedāvātais soda apmērs ir 20 – 40 latu apmērā. Attiecībā uz citiem transportlīdzekļiem soda apmērs paliks nemainīgs – no 60 līdz 80 latiem.

Līdztekus likuma grozījumi paredz iespēju plašāk piemērot aizliegumu ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās. Šāda sankcija būs vērsta pret uzņēmumu amatpersonām, kas izdarījušas nopietnus pārkāpumus, atturot tās no turpmākas vadošu amatu ieņemšanas komercsabiedrībās.

Saskaņā ar likumprojektu šo papildsodu varēs piemērot par vides informācijas slēpšanu vai sagrozīšanu, neziņošanu par tautsaimniecībā notikušām bīstamām avārijām, radiācijas drošības normu pārkāpšanu, atsevišķu būvniecības noteikumu pārkāpšanu, atkārtotiem pārkāpumiem komplekso tūrisma pakalpojumu sniegšanā, izvairīšanos no nodokļu nomaksas, komercdarbības veikšanu bez nepieciešamās reģistrēšanas vai licences saņemšanas, kā arī vairākos citos gadījumos.

Aizliegums ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās paredzēts kā papildsods, un visos gadījumos iestāde, kas lemj par pārkāpēja sodīšanu, varēs lemt, vai to piemērot līdztekus naudas sodam.

Likumprojekts paredz arī vairākus jauninājumus, lai pastiprinātu cīņu pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Par kases aparātu neuzstādīšanu un neizmantošanu paredzēts noteikt sodu arī juridiskajām personām 100 – 1000 latu apmērā, bet fiziskajām personām palielināt soda diapazonu no 100 līdz 500 latiem. Patlaban soda sankcija nav diferencēta un tās apmērs ir no 100 līdz 150 latiem.

Tāpat tiks ieviests sods par kases aparātu un citu elektronisko ierīču konstrukcijas un programmatūras izmainīšanu, tādējādi radot iespēju slēpt vai samazināt ar nodokļiem apliekamo objektu. Naudas sods fiziskajām un juridiskajām personām paredzēts 1000 – 3000 latu apmērā. Savukārt par šāda kases aparāta lietošanu sods fiziskajām personām paredzēts 150 – 1000 latu apmērā, bet juridiskajām personām – 300 līdz 3000 latu apmērā.

Tāpat likumprojekts paredz ieviest atbildību par klajas necieņas izrādīšanu Vidzemes, Latgales, Kurzemes vai Zemgales ģerbonim un vienlaikus no 250 līdz 500 latiem palielināt maksimālo sankciju par klajas necieņas izrādīšanu Latvijas valsts karogam, valsts ģerbonim un valsts himnai. Tāpat tiek papildināts un precizēts likuma pants, kas paredz atbildību par ģerboņu un atribūtikas nelikumīgu lietošanu.

Plānots, ka šīs izmaiņas Administratīvo pārkāpumu kodeksā stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Par likumprojektu trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 29. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602