Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Divi jauni atbalsta veidi tiešajos maksājumos lauksaimniekiem 2012. gadā
Izdrukāt

Divi jauni atbalsta veidi tiešajos maksājumos lauksaimniekiem 2012. gadā

23.02.2012

Valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas izstrādātos grozījumus Ministru kabineta 2011. gada 1. marta noteikumos Nr.173 „Kārtība, kādā tiek piešķirts valsts un Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai tiešā atbalsta shēmu ietvaros”.

Izmaiņas noteikumos paredz ieviest divus jaunus Eiropas Savienības tiešo maksājumu atbalsta veidus par īpašo atbalstu cietes kartupeļu kvalitātes uzlabošanai un par īpašo atbalstu lopbarības augu sēklu un sēklas kartupeļu kvalitātes uzlabošanai. Noteikumu grozījumi paredz minēto atbalsta veidu piešķiršanas kārtību.

Pamatojoties uz Valsts kontroles konstatējumu, ka vienotā platības maksājuma administrēšanas kārtība nenodrošina pietiekamas kontroles procedūras un, lemjot par vienotā platības maksājuma piešķiršanu, netiek gūta pārliecība par pieteikumu iesniegušo personu īpašuma vai valdījuma (lietošanas) tiesību esamību uz pieteikto platību.

Grozījumi paredz, ka Lauku atbalsta dienests, lai pārliecinātos, ka vienotā platības maksājuma pretendentam ir valdījuma (lietošanas) tiesības uz atbalstam pieteikto lauksaimniecībā izmantojamās zemes platību, varēs pieprasīt apliecinājumu, ja šīs tiesības neapliecinās ieraksts zemesgrāmatā. Turklāt svarīgi, ka apliecinājums varēs būt arī zemes īpašnieka rakstiska piekrišana nodot zemi apsaimniekošanā un tam obligāti nav jābūt nomas līgumam.

Pieņemtie grozījumi paredz, ka 2012. gadā no ražošanas pilnībā atdalāms atbalsts par cietes kartupeļu ražošanu un nokautiem vai eksportētiem liellopiem.  

Tāpat MK noteikumu grozījumi nosaka papildu valsts tiešā maksājuma apmēra samazinājuma kārtību lauksaimniekiem, kuru ES tiešo maksājumu (vienotais platības maksājums, atsevišķais maksājums par cukuru un īpašais atbalsts par pienu) un papildu valsts tiešā maksājuma kopsumma 2012. gadā pārsniedz EUR 5000.

Noteikumu grozījumos tiek arī precizēta prasība attiecībā uz lauksaimniecības zemi, kurā audzē īscirtmeta atvasājus un par kuru var saņemt vienotā platības maksājuma  atbalstu, paredzot, ka vienotā platības maksājuma atbalstu var saņemt par tādu zemi, kurā saskaņā ar meliorācijas kadastra datiem pēc stāvokļa 2011. gada 1. jūlijā nav reģistrētas meliorācijas sistēmas un kurā pēc 2011. gada 1. jūlija nav no jauna izveidotas meliorācijas sistēmas.

Līdz ar grozījumiem šajos MK noteikumos tiek papildināti laba lauksaimniecības un vides stāvokļa nosacījumi, ieviešot jaunu prasību kopt un kultūraugus audzēt, izmantojot sugai atbilstošu sējas un kopšanas agrotehniku, kā arī nezāļu ierobežošanas pasākumus.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 25. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602