Latvijas un Gērnsi Valstu līguma noslēgšana par informācijas apmaiņu attiecībā uz nodokļiem - www.d-k.lv


Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts likumprojekts par Latvijas Republikas valdības un Gērnsi Valstu līgumu, kas ļaus cīnīties ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Līgums paredz starptautiskajiem standartiem atbilstošu informācijas apmaiņu par nodokļu darījumiem.

Pašlaik Gērnsi un Latvijas nodokļu administrācijām nav pienākuma atbildēt uz otras valsts pieprasījumu sniegt informāciju par nodokļu maksātāju darījumu partneriem un nodokļu maksātāju saņemtajiem ienākumiem. Bez minētās informācijas ir apgrūtināta valstu rezidentu ārvalstīs gūto ienākumu aplikšana ar nodokļiem, kā arī ir problemātiski piemērot vairākas speciālās nacionālo nodokļu normatīvo aktu normas. Latvijas Republikas valdības un Gērnsi Valstu līguma par informācijas apmaiņu attiecībā uz nodokļiem noslēgšana likvidētu minētās problēmas, radot likumīgu pamatu abu līgumslēdzēju valstu kompetento iestāžu tiešai sadarbībai un novēršot iespējas izvairīties no nodokļu maksāšanas.

Līguma projekts ir izstrādāts, balstoties uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas 2002. gada parauglīgumu par informācijas apmaiņu nodokļu jautājumos.

Likumprojekts vēl tiks izskatīts Ministru kabinetā.