Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » MK apstipirināja kārtību fizisko personu skaidras naudas uzkrājumu iemaksai kontā kredītiestādē
Izdrukāt

MK apstipirināja kārtību fizisko personu skaidras naudas uzkrājumu iemaksai kontā kredītiestādē

03.02.2012

Ministru kabinets apstiprināja noteikumu projektu, kas paredz fizisko personu skaidras naudas uzkrājumu iemaksas kredītiestāde kontā kārtību.

2011. gada 15. decembrī stājās spēkā Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums, kas nosaka:

- Latvijas rezidentiem pienākumu – skaidras naudas uzkrājumu, kas pārsniedz 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā pēc Latvijas bankas noteiktā valūtas kursa, ieskaitīt kontā kredītiestādē;

- amatpersonām pienākumu – skaidras naudas uzkrājumu, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas (4 000 lati) vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā pēc Latvijas bankas noteiktā valūtas kursa, ieskaitīt kontā kredītiestādē.

Noteikumos tiek atrunāts konkrēts brīdis, kurā tiek fiksēta naudas līdzekļu esamība kontā kredītiestādē, kas pierāda personas naudas līdzekļu esamību – 2012. gada 1.jūnija dienas beigās (pl. 24:00).
Laika noteikšana uzkrājumu fiksēšanai ir svarīga, lai iedzīvotāji, priekšlaicīgi (pirms 2012. gada 1.jūnija) ieskaitot uzkrājumu kontā kredītiestādē, neuzskata to par jau nofiksētu.
Jānorāda, ka deklarācijas iesniedzējiem, ieskaitot līdzekļus kontā kredītiestādē, netiek liegts brīvi rīkoties ar šo naudu, taču jāņem vērā, ka iemaksātā summa kontā vai kontos tiks fiksēta tikai 2012. gada 1. jūnija dienas beigās.

Deklarācijas iesniedzēji ir tiesīgi izvēlēties, kādā apjomā un kurā kredītiestādē vai kredītiestādēs veikt skaidras naudas uzkrājumu ieskaitījumu kontā vai kontos.
Ja personas naudas uzkrājumi ir ārvalstu valūtā, lai noteiktu kopsummas ekvivalentu latos, personai uzkrājumus ārvalstu valūtā jāpārvērtē atbilstoši Latvijas Bankas noteiktajam valūtas kursam 2011.gada 31.decembrī.

Uzkrājumi ārvalstu valūtā deklarācijas iesniedzējiem nav jākonvertē latos.

Ja personas skaidras naudas uzkrājumi ir tādā ārvalstu valūtā, kādu kredītiestādes Latvijā nepieņem (neveic darījumus), personām būs tiesības šos naudas uzkrājumus savā kontā kredītiestādē neieskaitīt. Taču personai būs arī pienākums pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pieprasījuma uzrādīt šos skaidras naudas uzkrājumus attiecīgajā valūtā, lai VID varētu pārliecināties par šādu skaidras naudas uzkrājumu esamību.

Numismātikas kolekciju naudas zīmes, monētas un investīciju monētas nav jāieskaita skaidras naudas uzkrājumu kopsummā. Ja šādas naudas kopums veido ievērojamu daļu personas mantiskajā stāvoklī, persona informāciju norāda Mantiskā stāvokļa deklarācijā.

MK skatīs arī Finanšu ministrijas iesniegto informāciju par sankcijām par Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likuma nosacījumu pārkāpumu, par ko vēl lems Saeimā.
Paredzēts, ka par mantiskā stāvokļa deklarācijas neiesniegšanu, deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtības neievērošanu vai par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā tiek uzlikts naudas sods līdz 250 latiem. Savukārt par skaidras naudas uzkrājumu iemaksāšanas kredītiestādē kārtības un termiņa neievērošanu tiek uzlikts naudas sods līdz 500 latiem.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Sestdiena
2024. g. 20. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602