Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Uzņēmumu vienkāršotā likvidācijas kārtība
Izdrukāt

Uzņēmumu vienkāršotā likvidācijas kārtība

26.01.2012

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija atbalstīja grozījumus Komerclikumā, kas paredz noteikt tiesas uzlikto komerctiesību ierobežojumu saturu un izpildes kārtību, kā arī paplašināt iespējas piemērot vienkāršoto likvidāciju.

Plānots noteikt, ka persona, kurai aizliegts nodarboties ar komercdarbību, nevarēs dibināt jaunus uzņēmumus. Ja šī persona jau ir dalībnieks kādā uzņēmumā, lai neaizskartu tās īpašumtiesības, persona nebūs jāizslēdz no dalībnieku saraksta. Taču persona nedrīkstēs piedalīties lēmumu pieņemšanā par uzņēmuma darbību.

Ja personai būs liegts ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās, tad tā tiks izslēgta no Komercreģistra, izslēgta no valdes locekļu saraksta un tai tiks atteikti jauni pieteikumi, nosaka likumprojekts.

Ar izmaiņām Komerclikumā plānots mainīt likvidatora iecelšanas kārtību gadījumos, kad sabiedrības darbība tiek izbeigta, pamatojoties uz tiesas nolēmumu. Lai novērstu situāciju, kad sabiedrības darbība ir izbeigta, bet likvidācija nenotiek, jo nav iecelts likvidators, to varēs ieteikt ikviena ieinteresēta persona. Ja neviens neieteiks likvidatoru, uzņēmumu varēs izslēgt no Komercreģistra bez likvidācijas.

Tāpat likuma grozījumi veicinās ekonomiski neaktīvo uzņēmumu ātrāku izslēgšanu no komercdarbības vides, to darot vienkāršotā likvidācijas kārtībā. Likumprojekts paredz, ka sabiedrības darbību varēs izbeigt, pamatojoties uz Uzņēmumu reģistra vai Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu, ja uzņēmumam sešus mēnešus nav valdes, sešus mēnešus nav iesniegtas nodokļu likumos paredzētās deklarācijas vai gada pārskats.

Vienkāršotās likvidācijas process attieksies arī uz uzņēmumiem, kuri trīs mēnešu laikā nebūs novērsuši konstatēto pārkāpumu, ka ar vairāk nekā pusi darbiniekiem nav noslēgti rakstveida darba līgumi, paredzēts iesniegtajā likumprojektā.

Likumprojektu „Grozījumi Komerclikumā” un ar to saistītās izmaiņas Kooperatīvo sabiedrību likumā komisija atbalstīja skatīšanai pirmajā lasījumā.

Par likumprojektiem trīs lasījumos jālemj Saeimai.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Sestdiena
2024. g. 20. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602