Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Apstiprināti grozījumi likumā par nekustamā īpašuma nodokli
Izdrukāt

Apstiprināti grozījumi likumā par nekustamā īpašuma nodokli

28.11.2011

Ministru kabinets apstiprināja Finanšu ministrijas sagatavotos priekšlikumus grozījumiem likumā par nekustamā īpašuma nodokli.

Grozījumi dod lielākas tiesības pašvaldībām lemt par nodokļu atvieglojumu piešķiršanu vai atsevišķu nodokļa maksātāju kategoriju atbrīvošanu no nodokļa, kā arī tiesības variēt ar likmi likuma noteiktajos ietvaros.

Likumprojekts nosaka, ka ar nodokli netiks apliktas sociālās dzīvojamās mājas un sociālie dzīvokļi, jo nekustamā īpašuma nodokli par šiem nekustamajiem īpašumiem sedz pašvaldība.

Grozījumi paredz aplikt ar nodokli arī reliģiskām organizācijām piederošas dzīvojamās mājas un tām piekritīgo zemi, kā izņēmumu nosakot dzīvojamās mājas, kuras tiek izmantotas reliģiskajā darbībā, labdarībai vai sociālajai aprūpei.
Savukārt ar nodokli turpmāk neaplikt paredzēts tikai tās dzīvojamo māju palīgēkas, kuru platība nepārsniedz 25 m2, vienlaicīgi deleģējot tiesības pašvaldībām ar saistošiem noteikumiem noteikt, ka ar nodokli nav apliekamas arī dzīvojamo māju palīgēkas ar lielāku platību, izņemot palīgēkas – garāžas.

Likumprojekts paredz, ka ar 2012. gadu pašvaldības varēs pieņemt lēmumu par atsevišķu inženierbūvju kategoriju noteikšanu par nodokļa objektu.
Vēl ar 2012. gadu pašvaldībām plānots deleģēt tiesības sagruvušām, vidi degradējošām un draudus cilvēku drošībai radošām ēkām piemērot nodokļa likmi 3% apmērā par ēku (no ēkai piekritīgās zemes kadastrālās vērtības), lai veicinātu to nojaukšanu un vides sakārtošanu.

Lai novērstu iespējamu izvairīšanos no nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas personām, kuras nav paziņojušas pašvaldībai adresi, kurā tās ir sasniedzamas, likumprojektā iekļauta norma, kas paredz, ka maksāšanas paziņojums netiek nosūtīts, bet nodokļa aprēķins stājās spēkā kārtējā taksācijas gada 22. martā.

Pašvaldībām paredzēts deleģēt tiesības pašām noteikt termiņu, kādā veicams nokavēto nodokļu maksājumu piedziņas process, nosakot pieļaujamo maksimālo termiņu – 7 gadi.

Savukārt ar 2013. gadu pašvaldībām paredzētas tiesības lemt par piemērojamo nodokļa likmi likumā noteiktā likmes intervāla robežās. Vēl ar 2013. gadu pašvaldībām tiek deleģētas tiesības īpašos gadījumos, izvērtējot konkrēta nodokļa maksātāja sociālo situāciju un maksātspēju, pieņemt lēmumu par nodokļa maksājumu atlikšanu līdz nekustamā īpašuma tiesību pārejai citai personai.

Likumprojekts arī paredz ar 2013. gadu neizīrētajām, juridiskajām personām piederošajām dzīvojamām mājām, kuras netiek izmantotas dzīvošanai, piemērot nodokļa likmi 1,5% no kadastrālās vērtības, lai veicinātu īres tirgus attīstību.
Pašvaldības ar likumu sev deleģētās tiesības varēs realizēt, pieņemot attiecīgus saistošos noteikumus, bet attiecībā uz 2012. gadu, pieņemot domes lēmumu.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Otrdiena
2024. g. 23. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602