Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Uzņēmuma ienākuma nodokļa atvieglojumu piemērošanas kārtības pārskatīšana
Izdrukāt

Uzņēmuma ienākuma nodokļa atvieglojumu piemērošanas kārtības pārskatīšana

15.07.2011

12. jūlijā Ministru kabineta sēdē tika skatīts Finanšu ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums par pastāvošo uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atvieglojumu izvērtējumu no to efektivitātes un nodokļu administrēšanas viedokļa.

Informatīvajā ziņojumā secināts, ka UIN nodokļa atvieglojumi ir instruments ekonomikas konkurētspējas nodrošināšanai, jaunu investīciju piesaistei, tirgus nepilnību labošanai un sociālo mērķu sasniegšanai. Bieži vien šie atvieglojumi var būtiski samazināt budžeta ieņēmumus, jo īpaši - rodoties arvien jaunām atvieglojumu iniciatīvām.

UIN likums kopumā ir labvēlīgs uzņēmējdarbībai un investīcijām. Latvijā šobrīd ir 23 UIN atvieglojumi, un tas paredzēts plašam ekonomisko un sociālo mērķu lokam, ieskaitot atvieglojumus investīciju veicināšanai, izpētei un attīstībai, nozaru atbalstam, ieguldījumiem publiskās apgrozības vērtspapīros, ekonomiskās krīzes seku risināšanai un sociāla rakstura stimulus invalīdu atbalstam un ziedojumiem.

Ekonomiskās krīzes ietekmē, samazinoties uzņēmumu peļņai, ievērojami ir kritušies UIN ieņēmumi un samazinājies arī piešķirto nodokļa atvieglojumu apmērs.

Prognozēts, ka turpmākajos gados nodokļa atvieglojumu apmērs pārsniegs UIN ieņēmumus. Tādēļ turpmāk, ieviešot nodokļu atvieglojumus, būtu nepieciešams ņemt to vērā.

Secināts arī, ka būtu nepieciešams izvērtēt, vai nepieciešams saglabāt atlaidi, ziedojot uz budžeta iestādēm, tai skaitā ārvalstu budžeta iestādēm, jo 85 % no ziedotās summas faktiski sedz valsts.

Tāpat būtu nepieciešams regulāri uzraudzīt atvieglojumu apmēru un ietekmi uz budžeta ieņēmumiem. Varētu tikt izskatīta iespēja noteikt ierobežojumu UIN atvieglojumiem pret UIN ieņēmumiem vai pret IKP apjomu. Atvieglojumu pārskatīšanu varētu veikt ikgadējā valsts budžeta apstiprināšanas procesā.

Valdība lēma, ka, izstrādājot 2012. gada budžetu iespēju robežās jāņem vērā informatīvā ziņojuma secinājumi, pārskatot un precizējot atvieglojumu formulējumus.

 

 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 29. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602