Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Pašvaldības saņems lielākas tiesības NĪN piemērošanā turpmākajos gados
Izdrukāt

Pašvaldības saņems lielākas tiesības NĪN piemērošanā turpmākajos gados

01.07.2011

Finanšu ministrija sagatavoja priekšlikumus nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanai.

Paredz nepaaugstināt nodokļa likmi, bet paplašināt apliekamo objektu loku un dot lielāku rīcības brīvību pašvaldībām, lemjot par nodokļa pieauguma ierobežojumu.

Paredzēts, ka, sākot ar 2012. gadu, nodokļa apmēra pieauguma ierobežojums 25% apmērā (salīdzinājumā ar iepriekšējo taksācijas gadu) netiks saglabāts, taču pašvaldībām tiks deleģētas tiesības lemt par nodokļa pieauguma ierobežojumu zemei.

Ja vēl līdz šā gada beigām dzīvojamo māju palīgēkas (garāžas, šķūnīši, saimniecības ēkas) ar nodokli netiek apliktas, tad, sākot ar 2012. gadu, ar nodokli ir plānots aplikt arī dzīvojamo māju palīgēkas, izņemot mazēkas (mazākas par 25m2), vienlaikus pašvaldībām dodot tiesības lemt par dzīvojamo māju palīgēku neaplikšanu ar nodokli.

Izņēmums ir garāžas (arī kooperatīvo sabiedrību garāžu īpašnieku garāžas un garāžu īpašnieku biedrību garāžas), kas, sākot ar 2012. gadu, neatkarīgi no to platības būs nodokļa objekts, piemērojot tām dzīvojamo māju likmes.

Tas nepieciešams, lai novērstu netaisnīgo situāciju šobrīd, kad dzīvojamās mājās esošas garāžas tiek apliktas ar nodokli, bet atsevišķi stāvošas - netiek.

Ar nākamo gadu plānots ar nodokli aplikt reliģisko organizāciju dzīvojamās mājas un tām piederošo zemi, lai novērstu netaisnīgo situāciju, kad nodokli par dzīvojamo māju nav jāmaksā tikai tādēļ, ka māja pieder reliģiskai organizācijai.

Tāpat ar nākamo gadu plānots ar nodokli 1,5% apmērā aplikt juridiskām personām piederošas, privātpersonām neizīrētas dzīvojamās mājas, kā arī dzīvojamo telpu grupas (dzīvokļus) ar mērķi veicināt īres tirgus attīstību.

Paredzētas tiesības pašvaldībām aplikt ar nodokli inženierbūves (laukumus), kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi, kā arī valsts, pašvaldību, valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību īpašumā esošās inženierbūves, kas ir iznomātas citai personai saimnieciskās darbības veikšanai.

Attiecībā uz pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķiniem ar 2012. gadu plānots samazināt NĪN iekasējamības koeficientu (salīdzinot ar iepriekšējo gadu), nosakot to ēkām 0,8 (2011. gadā - 0,85) un zemei, dzīvojamām mājām, inženierbūvēm 0,85 (2011.gadā - 0,9). NĪN prognozē paredzēts neiekļaut dzīvojamo māju palīgēkas un garāžu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību, garāžu īpašnieku biedrību un fizisko personu garāžas, ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai.

Priekšlikumu galvenais mērķis ir novērst nevienlīdzīgo slogu starp līdzīgiem nodokļa objektiem dažādās valsts teritorijās, šo pasākumu ieviešanas rezultātā paredzama pozitīva fiskālā ietekme.

Savukārt priekšlikumi 2013. gadam paredz saglabāt pašvaldībām 2012. gadā deleģētās tiesības par nodokļa pieauguma zemei ierobežošanu vai saglabāšanu iepriekšējo taksācijas gadu līmenī.

Ar 2013. gadu pašvaldībām paredzētas arī tiesības noteikt likmi likumā noteiktā koridora ietvaros (0,2 - 3%), saglabājot esošās likmes kā bāzes likmes (0,2%, 0,4%, 0,6% dzīvojamām mājām, pārējiem apliekamajiem objektiem 1,5%), ko piemēros gadījumā, ja pašvaldība nepieņems lēmumu par likmes apmēru.

Plānots deleģēt tiesības pašvaldībām īpašos gadījumos (piemēram, kad vientuļam, trūcīgam pensionāram nav iespējas pašam noteiktajā termiņā veikt nodokļu nomaksu) pieņemt lēmumu atlikt nodokļa maksājumus līdz īpašuma tiesību pārejai.

Priekšlikumus nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanai vēl skatīs Ministru kabinetā.

 

 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 28. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602