Fizisko personu ienākumu legalizācija - www.d-k.lv


Ministru kabinets apstiprināja koncepcijas projektu par ienākumu legalizāciju- fizisko personu iepriekš nedeklarēto ienākumu deklarēšanu.

Šis pasākums būs veicams vienlaicīgi ar sākumdeklarēšanos 2012. gada sākumā.

Fiziska persona no 2012. gada 1. janvāra līdz 2012. gada 1. aprīlim deklarē līdz šim nedeklarētos līdz 2007.gada 31.decembrim gūtos ienākumus, par ko nomaksā iedzīvotāju ienākuma nodokli pēc 15% likmes.

Nokavējuma nauda netiek aprēķināta.

Ja pret personu ir uzsākts administratīvais process vai kriminālprocess, ienākumu deklarēšana personu neatbrīvo no atbildības par izdarīto nodarījumu.

Noteikts ierobežojums valsts amatpersonām deklarēt iepriekš nedeklarētos ienākumus.

Ienākumu legalizācijas pamatojums:

Ir vairākas pazīmes, kas liecina par nepieciešamību realizēt šo pasākumu: lieli skaidras naudas uzkrājumi un pieaugošais skaidras naudas apgrozījums, lieli naudas līdzekļu uzkrājumi ārvalstu banku kontos, ar kurām nav noslēgti vai nav spēkā līgumi par automātisko informācijas apmaiņu, fizisko personu darījumi ar nekustamo īpašumu ārvalstīs, kā arī ēnu ekonomikas augstais īpatsvars.

Finanšu ministrija sadarbībā ar Tieslietu ministriju sagatavos un līdz 2011. gada 1. jūlijam iesniegs attiecīgus priekšlikumus Saeimā likumprojekta „Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likums" otrajam vai trešajam lasījumam.

MK ir atbalstījis fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumprojektu, kas paredz, ka fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarācijas jeb tā saucamās nulles deklarācijas būs jāiesniedz no 2012. gada 1.janvāra līdz 1.aprīlim tādām personām, kuriem pieder īpašums vai finanšu līdzekļi vairāk nekā 50 minimālo mēnešalgu jeb 10 000 latu apmērā.