Neaizmirstiet deklarēt ienākumus no kapitāla pieauguma - www.d-k.lv


Sākot ar 2010.gada 1.janvāri ienākumam no kapitāla pieauguma, kuru guvusi fiziska persona, tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis ar 15% likmi.

Kapitāla pieaugums tiek noteikts kā starpība starp atsavināšanas (pārdošanas, dāvināšanas, konfiskācijas) cenu un kapitāla aktīva iegādes vērtību.

Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" („Par IIN”)11.9panta izpratnē kapitāla aktīvi ir:

- akcijas, kapitāla daļas, pajas, ieguldījumi personālsabiedrībā un citi finanšu instrumenti;

- ieguldījumu fondu apliecības un citi pārvedami vērtspapīri, kas apliecina līdzdalību ieguldījumu fondos vai tiem pielīdzināmos kopējo ieguldījumu uzņēmumos;

- parāda instrumenti (parādzīmes, noguldījumu sertifikāti, komercsabiedrību emitēti īstermiņa parāda instrumenti) un citi naudas instrumenti, kas tiek tirgoti naudas tirgos;

- intelektuālā īpašuma objekti;

- nekustamais īpašums (ieskaitot nekustamā īpašuma iegūšanas tiesības);

- uzņēmums Komerclikuma izpratnē.

 

Kapitāla aktīvu iegādes vērtībā tiek iekļauti arī iegādes un turēšanas izdevumi, kā arī citi izdevumi, kas saistīti ar to iegādi.

Ja saņemta likvidācijas kvota, tad kapitāla pieaugums tiek noteikts kā starpība starp atlīdzību, kas iegūta kā likvidācijas kvota, un kapitāla aktīvu iegādes un turēšanas vērtību.

 

Ienākumi no kapitāla, kas nav kapitāla pieaugums, ir:

- dividendes, kas ir ienākums no kapitālsabiedrības kapitāla daļām vai akcijām vai kooperatīvās sabiedrības pajām, izņemot  ienākumus no personālsabiedrības,  vai pārpalikuma daļa, kuru gūst lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības biedrs;

- procentu ienākums un tam pielīdzināms ienākums, arī ar procentu ienākumu saistīts ienākums;

- ienākums no privātajos pensiju fondos veikto iemaksu ieguldīšanas;

- ienākums no noslēgtajiem dzīvības apdrošināšanas līgumiem ar līdzekļu uzkrāšanu.

 

Taksācijas gadā ienākumus un zaudējumus no dažu kapitāla aktīvu atsavināšanas ir atļauts summēt.

Fiziskām personām, kuru ienākumi no kapitāla pieauguma mēnesī pārsniedz 500 latus, līdz ienākuma gūšanas mēnesim sekojošā mēneša 15.datumam ir jāiesniedz VID deklarācija par ienākumu no kapitāla. Par 2010.gada jūlijā gūtajiem ienākumiem no kapitāla pieauguma, ja tie pārsniedz 500 latus, deklarācija VID ir jāiesniedz līdz 2010.gada 16.augustam.

 

Fiziskām personām, kuras guvušas ienākumu no kapitāla pieauguma un kuru kopējais ienākums no darījumiem ar kapitāla aktīviem mēnesī nepārsniedz 500 latus, deklarāciju par ienākumu no kapitāla iesniedz VID vienreiz ceturksnī līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15.datumam (likuma „Par IIN” 19.panta 5.3 daļa).

Tātad deklarācija par trešajā ceturksnī (no jūlija līdz septembrim ieskaitot) gūtajiem ienākumiem, ja ienākumi no kapitāla pieauguma mēnesī nepārsniedz vai ir vienādi ar 500 latiem, jāiesniedz VID līdz 2010.gada 15.oktobrim.

Aprēķinātā nodokļa summu budžetā nodokļu maksātājs iemaksā ne vēlāk kā 15 dienu laikā no deklarācijas par ienākumu no kapitāla iesniegšanas dienas.