Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Vidējās izpeļņas aprēķina kalkulators
Izdrukāt

Vidējās izpeļņas aprēķina kalkulators

19.07.2010

Portālā www.d-k.lv reģistrētiem lietotājiem ir ievietots vidējās darba algas aprēķina kalkulators.

Kalkulatora izstrādāšanā tika izmantota kārtība, kura noteikta Darba likumā.

Vidējās izpeļņas aprēķināšana notiek, ievērojot normālo darba laiku vai summēto darba laiku.

Normālais darbinieka dienas darba laiks nevar pārsniegt astoņas stundas, bet normālais nedēļas darba laiks – 40 stundas.

Summētā darba laika pārskata periods ir viens mēnesis, ja darba līgumā nav noteikts garāks periods.

Summētā darba laika ietvaros jebkurā gadījumā ir aizliegts nodarbināt darbinieku vairāk kā 24 stundas pēc kārtas un vairāk kā 56 stundas nedēļā.

 

Darba likuma 75.pantā noteikts, ka visos gadījumos, kad darbiniekam tiek izmaksāta vidējā izpeļņa, tā tiek rēķināta par pēdējiem sešiem mēnešiem no darba samaksas, ko nosaka normatīvie akti un darba līgums.

 

Ja pēdējos sešus mēnešus darbinieks nav strādājis un viņam nav izmaksāta darba alga, vidējā izpeļņa tiek rēķināta no darba samaksas sešu mēnešu laikā līdz šim periodam.

 

Ja pēdējo 12 mēnešu laikā darbinieks nav strādājis un viņam nav izmaksāta darba alga, vidējā izpeļņa tiek rēķināta no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas kopsummas pēdējo sešu mēnešu laikā. Šajā gadījumā dienas vidējā izpeļņa tiek aprēķināta, dalot darba samaksas kopsummu ar darba dienu skaitu šajā periodā.

 

Mēneša vidējā izpeļņa tiek aprēķināta, darba samaksas kopsummu pēdējo sešu mēnešu laikā dalot ar seši.

 

Dienas vidējā izpeļņa tiek aprēķināta, darba algas kopsummu pēdējo sešu mēnešu laikā dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu.

 

Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējā izpeļņa tiek aprēķināta, dalot darba samaksas kopsummu pēdējo sešu mēnešu laikā ar šajā laikā nostrādātajām stundām un reizinot ar astoņi (normālais darbinieka dienas darba laiks stundās).

 

Nostrādāto dienu skaitā netiek ietvertas pārejoša darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav strādājis attaisnojošu iemeslu dēļ, kuri minēti Darba likuma 74.panta pirmajā, otrajā un ceturtajā daļās.

 

Stundas vidējā izpeļņa tiek aprēķināta, dalot darba samaksas kopsummu pēdējo sešu mēnešu laikā ar šajā periodā nostrādāto stundu skaitu.

 

Ja darbinieks strādā mazāk kā sešus mēnešus, vidējā dienas vai vidējā stundas izpeļņa tiek aprēķināta, ņemot darba samaksu par visām nostrādātajām dienām un dalot šo kopsummu atbilstoši ar šajā periodā nostrādāto kopējo dienu vai stundu skaitu.

 

Izmaksājamās vidējās izpeļņas summa tiek aprēķināta, reizinot vidējo dienas (vidējo stundas, vidējo mēneša) izpeļņu ar to dienu (stundu, mēnešu) skaitu, par kuru darbiniekam jāizmaksā vidējā izpeļņa.

 

Summa, kas jāizmaksā par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laiku, tiek aprēķināta, reizinot vidējo izpeļņu ar darba dienu skaitu atvaļinājuma laikā.

 

 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 25. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602